View Single Post
Old 14-09-2009, 01:07 PM   #21
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Ugradbeni akustički sustavi

Quote:
Originally Posted by Auralex View Post
Natrag na smislenost investicije. Najprodavaniji Auralexov sustav je Project2 Roominator kit. Per se nije dovoljan da bi sobu dimenzija 3x3x2,6 s tepihom i kaučem unutra pretvorio u mastering studio, ali oblaganjem te iste sobe u gipsane ploče (1x) i stavljanjem 5-10cm mineralne vune iza (što je uobičajena praksa za smanjenje transmisije zvuka) dobiva se vrlo ravan i miran reverbogram, točno unutar ambijentalnosti od 0,25s (+-0,05s) što je optimum za sobu te veličine. Ukoliko se radovi izvrše vlastoručno, cijena ukupne investicije ne prelazi 900-1000eura.
Luka,

Kao prvo - dobrodošao!

Kao drugo - diskusija se pretvorila u razgovor gluvih. Boggy priča o nekontrolisanom basu kao najvećem hroničnom problemu kućnih studija (), ti se slažeš sa njim i kažeš da to ne može da se reši jeftino, ali da zato postoji jeftino rešenje za problem zvukoupijanja srednjih tonova... hm...

Ovako sa strane posmatrano to je kao da nudiš osveživač prostora nekome ko boluje od dijabetesa... "Jbg, ne mogu to da ti rešim, ali miris borovine uveliko popravlja raspoloženje dok upadaš u komu".

Ako recimo imam sobu 3x3x2,6 i neko mi predlaže da je putem tretmana dodatno smanjim (recimo na 2,8x2,8x2,5 ) i da će me to koštati samo 900-1000€ (+sedam dana rada)... to mi baš i ne liči na konstruktivnu raspravu kojoj kažeš da si se nadao... više mi liči na teleshop.

Kao treće - čudi me da u Audionovom podforumu za sada nema nijednog threada.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) Preporučujem intervju sa Steve Lipsonom na www.recordproduction.com:

http://www.recordproduction.com/steve-lipson-video.html

Last edited by awacs; 14-09-2009 at 02:49 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote