View Single Post
Old 14-09-2009, 12:43 PM   #63
vmil
Junior Member

Default Re: Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !!

Pre više od 10 godina zamolio me drugar da mu pomognem oko pravljenja studija, specifičnog u toj meri što je trebao da bude deo kluba sa živim svirkama (u pitanju je „Chamelot“ u Novom Sadu). Studio je bio digitalan i u osnovi je bilo:
  • Yamaha 02R ver2
  • Akai HDR16
  • Cubase VST/24 + WaveLab („Producer pack“)
  • Yamaha DSP-Factory (DSP2416 + XG1000)
  • Yamaha NS-10M + JBL (??)
i još gomila efekt-procesora i kompresora ( i analognih, između ostalog i dbx silver i blue serije)... Sa time je tada navodno rađen poslednji album Pavarotija. Koštalo, ne zna se!

Da ne dužim, studio sklopljen („ključ u ruke“), kao test uslikam čoveka (Stiv, exPergament, na gitari (Thom Anderson, Mesa-Boogie...itd.) sve super.

Prvi mixevi, prvi snimci i prvi problemi, digitalija ne prašta. Glitčevi, suma nije kao na analogiji, treba računati i „projektovati“, ogromna dinamika koja ne prašta...

Drugim rečima nov svet za mene i tonce, ali malo po malo, počeli su da se osećaju rezultati i rezultat je bio više nego dobar.

Zaključak:

Da li je moguće sesti za digitalijom i raditi intuitivno ko na analogiji?
Ne. Digitalno sabiranje zahteva obradu tona pre sume i proračun sume, nema masteringa koji će digitalnu sumu popraviti,

Čemu onda digitalija?
Ogromna dinamika, manje šuma, precizna obrada svakog zapisa, automatizacija i na kraju krajeva, sistem je prilagođen nosaču zvuka (CD-u pre svega),

Da li je moguće uraditi dobar mix na Cubase(ProTools ...itd.) i PC ili Mac-u?
Da, ali ne način koji bi se to uradilo sa analogijom. Uz dobre preampe i „pošteno“slušanje može se i te kako.

Da li je to bilo moguće postići analogijom?
Da, ali za puno više para i vremena i bez automatizacije.

Ima li prednost analogija?
Za iste pare: Ne.

Izvinjavam se na dužini posta i nadam se da nisam nikog uvredio. Nakon više od 20 godina rada sa analognim spravama, taj studio je došao kao otrežnjenje za mene i trezan sam nakon toga, evo već 12 godina

Last edited by vmil; 14-09-2009 at 12:46 PM.
vmil is offline   Reply With Quote