Quote:
Originally Posted by awacs
Tako je. Kao ?to ni ovaj thread nema jasnu temu. Profesionalna zvučna karta... za koju profesiju? DJ, snimanje ITB, snimanje OTB, miks (bez snimanja) ITB, miks (bez snimanja) OTB, snimanje i miks ITB/OTB.... mastering... ....
|
Ok... opet se svodimo na izbor varijanti za kupovinu...
Probacu iz svog ugla da nacnem poentu... ili bar ono sto mislim da je poenta...
Ja sam svoja prva akusticna "merenja" radio na onboard audio karti... nekada davno... i vreme koje je iza mene me je naucilo da kada meris necim sto moze samo da "svira" i nije kvalitetno napravljeno:
1. ne mozes biti siguran sta si izmerio i da li je ono sto si merio danas ... isto tako i sutra.
2. izvuci i uvuci konektor... ne mozes biti siguran da li ces dobiti isti rezultat za isto merenje.
Ali... moze da se desi i sledece:
Kada sam prvi put radio lynx-om desilo mi se da mi je jedan kabl neispravan zbog loseg lema (tako mi je stigla kartica)... i posle euforije zbog brljotine na karti od 750-850EUR... sam strpljivo i bez mnogo suza, postojece (kineske) konektore, zamenio ozbiljnijim Neutrik konektorima, i koji su vec ionako skupu karticu dodatno poskupeli...
itd... eto
1. Profesionalna audio karta MORA da RADI POUZDANO I ISTO, UVEK, kao i prvog dana kada je ukljucena.
2. NE sme da ima brljotine u izradi.
3. Ne treba da ima neopravdane ustede u izradi.
4. Mora imati vrhunske karakteristike koje su izmerene u realnom okruzenju a ne prepisane iz laboratorijskih rezultata merenja cipova koji su ugradjeni u doticnu kartu.
5. Firma koja pravi karticu mora omoguciti solidnu podrsku i servis svojim kupcima, i ukoliko je proizvod skuplji (1kEUR+) na svaku neispravnost mora reagovati brzo i bez preteranog gubljenja vremena.... bez obzira da li je kupac iz Srbije ili iz USA/UK.
6. Mora imati balansirane ulaze i izlaze...
7. ako se jos cega setim... dodacu
Elem... vidim i sam.... kako sam krenuo... broj kartica koje se mogu nazvati profesionalnim se svodi na broj prstiju jedne ili dve ruke...
pozdrav
bogi