View Single Post
Old 29-08-2009, 12:30 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: pitanje za znalce.. help!

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Nisam neki znalac ali sam imao iskustvo sa jednom situacijom uvodjenja racunarske mreze u klinicki centar...
Radio sam sa jednim stalim lafom,inzenjerom,koji mi je bas objasnjavao problematiku izolovanja,pa sve sto pominjem,radim u svrhu eventualne pomoci...

Firma se zove "Beterman",nemci,ne znam da li se isto tako pise,ali se tako izgovara... Proizvode i eksere,ali i "po-kanale",za veze telefona,racunarske,radio i tv instalacije... U Srbiji se moze bez vecih problema naci,nije bas jeftino,ali ima raznih... Mi smo tada ugradjivali nesto sto je od nekakve plastike,ali kako svabe tvrde u opisu,ima neku krvavu RF izolaciju u koju se kunu da je total zero RF,materijal je "samo-gaseci",otporan na plamen,na klik se nastavlja i t d... Ima i drugih,metalnih,alu i sl...

Eto,mozda bude vredno paznje...
Poz'
"krvava RF izolacija"... bah!... obicno "zaborave" da kazu na kom frekventnom opsegu.... a audio opseg (ne RF) se izoluje drugim materijalom... izolovanje RF (RF - Radio Frequency) znaci, nije isto kao za, recimo, 50Hz...

veliki RF problemi u Srbiji su najvecim delom "sanirani" unistavanjem srednjetalasnog predajnika Radio Beograd I, tokom bombardovanja...

Kako su mi pricali... metalna kanta bez icega je "svirala sama od sebe" program sa radia blizu njegove antene... toliko o RF.

EDIT:
Za racunarske mreze izolacija koja je neophodna uopste nije skupa niti preterano znacajna jer je sam princip umrezavanja UTP ili STP kablom veoma otporan na smetnje... tako da to ni blizu nije isti problem kao sto je za audio frekvencije. I to sto si video je plastika sa naprskanim feritnim EMC bojom, obicno tamno sivom ili tamno braon... ili je taj feritni prasak pomesan sa plastikom pre livenja kanalica... to je solidna zastita za digitalne uredjaje siroke potrosnje. Frekventna karakteristika permeabilnosti feromagnetnih i feritnih materijala zavisi od tipa do tipa i ne moze svaki materijal da se koristi za svaki opseg frekvencija. Za audio frekvencije najbolji kompromis je pocinkovani gvozdeni lim
Od toga mi, od pre nekog vremena, pravimo kutije za uredjaje, s tim sto gotovu kutiju od gvozdenog lima sa izbusenim rupama cinkujemo naknandno i tako nema prekida u sloju cinka zbog busenja rupa (tako isto radi Weiss i jos neki)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote