View Single Post
Old 01-07-2009, 02:39 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Zastitimo emitere od autora...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Moj ?eretluk nije ni namenjen omalova?avanju teme. Ja se prosto tako izra?avam.
Kapiram ja to jer sam i ja skloniji takvoj dijalektici, nego nekom ozbiljnom tupljenju, ali ovo sto se desava oko nas me tako bije u mozak da ne mogu da se "salim" na tu temu uopste.

Quote:
ali neki segmenti te priče mo?da imaju smisla. Recimo - vezivanje nadoknade za procente od prihoda emitera. Ne ka?em da je 3-5% dovoljno, ali sam princip nije lo?.
To bi potencijalno bilo dobro kada svi mediji ne bi poslovali zvanicno kao gubitasi. To nije slucaj samo sa medijima vec i ostalim firmama gde se raspodela dobitka uslovljava procentom ukupne zarade. Za takvu akciju je dovoljan vest knjigovodja i svi mozemo da ga duvamo.
Takodje, kada odem da kupim hleb, mene ne pitaju koliko zaradjujem, pa mi u odnosu na to formiraju cenu hleba. Cena je fixna, jer hleb toliko kosta.
Bavljenje muzikom kosta takodje. To mora da se plati, ako zelis da muziku iskoristis, emitujes, formiras program svoje radio/TV stanice...
Ovde je situacija obratna. Ovde se nezvanicno naplacuje skoro svako emitovanje spota, promocija pesme na radiju, mesto na "nekakvoj" top listi, gostovanje u emisiji...
Ajde sto se to desava na Pinku, to je privatna televizija, pa im se moze. Njihova stvar. Ali to se desava i na "nacionalnoj" televiziji koja se finansira iz budzeta i od novca prikupljenog nezakonitim ubiranjem pretplata preko racuna za struju.
Sada su se i "nezavisni" mediji oglasili, jer bi i oni deo strvine koju svi razvlace.
Umesto da se cena emitovanja poveca i da se napravi ostriji zakon koji ce ih sve obavezati da to i placaju, ovde se desava dijametralno suprotna situacija.
Oni traze olaksice da bi mogli da posluju!!!
Pa ako ne mogu da posluju normalno, onda ne treba ni da ih bude. koji ce nam moj 7 miliona "ulicnih" televizija i radio stanica?!
Ne treba da ih bude. Treba da bude par ozbiljnih televizija i radio stanica koje ce ljudi gledati i slusati, kao i ranije, a koje ce imati ozbiljnu urednicku politiku i odnos prema radu.
Trenutno se preko "nezavisnih" medija pere lova preko raznih donacija, marketing sluzbi i "neznamticegasve". I oni traze prava?
Hoce li meni neko dati olaksicu na zice za gitare i bass? Za "ovo" ili "ono" sto mi treba, a bilo bi mi zgodnije da platim manje, a ne vise?

Quote:
Dakle Oggy, ako misli? da je lo?e, reci ?ta da radimo. Iako već vi?e od decenije nisam u priči voljan sam da pripomognem. Da pi?emo peticiju? Hajde da pi?emo peticiju, ali daj neki bolji predlog (par teza) oko kog bi moglo da se sroči pismo. Ja nemam bolji predlog osim da se emiterska zarada rasporedi shodno količini govornog i muzičkog materijala, pa da se od muzičkog dela kolača odvoji jedno 8-10% za tantijeme.

Realno, za sada je jedino resenje nekakav sveobuhvatni sindikat, koji bi bio u stanju da blokira svako emitovanje bilo kakve muzike (sa mogucnoscu krivicnog gonjenja svakoga ko tu blokadu narusi. Znaci sa nekom pravnickom podrskom...) u slucaju nastavka ovakvog deplasiranja profesije, pa kad nedelju dana bude "dan zalosti", neko ce da se zamisli.
Ugovori o delu...?!?!?!
Koliko nam odbijaju? Preko 60%!!!
A najgore je sto svi cute i niko ne sme nista da kaze. Kamoli da preduzme....

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote