View Single Post
Old 01-07-2009, 12:38 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Zastitimo emitere od autora...

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ovaj seretski osvrt bi bio skroz OK da tema nije ovoliko ozbiljna i daje joj poprilicno neobavezujuc karakter iako ce se njene posledice itekako odraziti na sve one koji zive samo od bavljenja muzikom...
Moj ?eretluk nije ni namenjen omalova?avanju teme. Ja se prosto tako izra?avam. Nego:

To ja ta tranzicija. Daleko od toga da branim ANEM (imao sam razne lo?e epizode dok sam radio ?eretske animacije za emisiju TV manijak na TVB92, jo? početkom veka), ali neki segmenti te priče mo?da imaju smisla. Recimo - vezivanje nadoknade za procente od prihoda emitera. Ne ka?em da je 3-5% dovoljno, ali sam princip nije lo?.

U okviru tog principa se da razgovarati, po?to garantuje kakvu-takvu odr?ivost naplate, a ona je va?nija od nekih fiktivnih novaca koji stoje zarobljeni tu?bama. Koliko ja shvatam tr?i?nu ekonomiju, bolje je smisliti model koji garantuje stalni prihod nego isterivati kosmičku pravdu na osnovu koje autorima treba da se plati XYZ poena.

Nekoliko puta sam na Forum iznosio svoje ljudsko i emotivno neslaganje sa slepim zakonima tr?i?ta, ali ono je tu, i svako ko hoće da učestvuje mora da pristane na njegove zakone. Ja sam svoju dilemu re?io tako ?to sam se povukao sa istog. Svaki drugačiji pristup priči zahteva neku akciju, a ne zgra?avanje nad situacijom.

Dakle Oggy, ako misli? da je lo?e, reci ?ta da radimo. Iako već vi?e od decenije nisam u priči voljan sam da pripomognem. Da pi?emo peticiju? Hajde da pi?emo peticiju, ali daj neki bolji predlog (par teza) oko kog bi moglo da se sroči pismo. Ja nemam bolji predlog osim da se emiterska zarada rasporedi shodno količini govornog i muzičkog materijala, pa da se od muzičkog dela kolača odvoji jedno 8-10% za tantijeme.

Znam da je lo?e, uvek je bilo lo?e za one koji se bave samo muzikom, a ne produkcijom (mislim na finansijski aspekt produkcije, ne na produkciju tonske slike). Prestao sam da sviram 1998. kada sam shvatio da mi se pesme vrte na svim radijima i televizijama (osim B92, naravno ), da moram da platim razglas po fiksnoj tarifi, kombi po kilometru, a bendu ?ta ostane A ostane mu za ?ice, palice i xixu

Pozdrav,

Vasa