Quote:
Originally Posted by Eomsy
..........
Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smiješno (u takvoj prostoriji ić raditi išta)...........
|
Ne... gresis u proceni... ja nisam snob!!! .... daleko bilo...
I nije mi smesno, naprotiv!!!!
Nagledao sam se mucenika koji ne uspevaju da sloze nivoe instrumenata u miksu i po nekoliko godina, da izaberu efekat, da podese kompresor...... mislis da su za to vreme nesto naucili... NE! Najcesce im se desi da prestanu da veruju u sebe, a i ako prezive i dodje im u glavu da nije problem u njima nego u akustici.... napune se pogresnih zakljucaka koje treba ispravljati. Isto tako sam se naslusao predloga da se nedostatak bassa resava subwooferom (a stojeci talas je u pitanju)...
A imaj u vidu da nekoliko godina laganog ili ozbiljnijeg asistiranja u bilo kom belosvetskom studiju sa odlicnom akustikom moze biti dovoljno za mozak (DSP izmedju usiju)... da skapira najveci broj postupaka, kao i da percipira probleme.... posle toga... kad zna gde su problemi i kako se resavaju... moze raditi u hotelskoj sobi na laptopu i nekakvim malim malim monitorima po volji... (otud "junacke" slike gde "niko" nema sredjenu akustiku tamo gde radi....)
Znam sta pricam i nemam zle namere... nikako ne zelim da vam otimam "igracku" iz ruku... samo zelim da upozorim da je akustika ozbiljna stvar u svakom pogledu... i to cu raditi uvek.... ma koliko vas aktivizam i jurnjava bili intenzivni...
pozdrav
bogi
p.s. Losa ili nikakva akustika studija ne stvara
losu sliku nego POGRESNU I ISKRIVLJENU.