View Single Post
Old 28-06-2009, 07:21 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Eomsy, dobrodosao na Rumski.

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
....
Mislio sam ozbiljno, nije to tako mala rupa za absorpciju (mjere se veoma slabo vide ali ipak slutim da je to oko 2m i više X od oka 1.5m X 2.11m... ako je slika crtana u nekom mjerilu i ne od oka).
To je oko 6 kubika i više izolacije!
.....
Iskustvo mi kaze da je ovakav rezon (gore), recept za uspesan OSNOVNI akusticiki tretman (sredjivanje bass frekvencija) u malim prostorijama... odnosno koriscenje velike kolicine apsorpcionog (poroznog!) materijala.

Nasuprot ovom misljenju:

Quote:
Originally Posted by DeMa View Post
.....
Moje je misljen sto se tice mali prostorija da je opasno samo raditi poroznim absorberima.
.......
S time se ne slazem, odnosno ne razumem,... i ne vidim kakva nas opasnost ceka ako radimo SAMO poroznim apsorberima.

Naprotiv, opasnost (realno) postoji, od pogresno proracunatih i neadekvatnih rezonantnih apsorbera... na koje si verovatno mislio, DeMa (kao bolje od poroznih) kada si ovo gore napisao.

Samo 1m3 azmafona (na primer) istovaren na pod studija, subjektivno (na sluh) "vraca" bass koji "nije postojao" u doticnoj sobi nikada, a koja je, recimo, bila (neuspeli) pokusaj resenja rezonantnim apsorberima. A 1m3 azmafona (ili cega god) nije dovoljan uopste za potpun ak. tretman, cak i ako je soba mala, 3.5x3.5x2.6m.

Pri tom, iznosim iskustven podatak, odnosno, sta se ljudima vise svidja na kraju, bez obzira na merene rezultate, koji u slucaju velike kolicine poroznih apsorbera nisu uopste katastrofalni... naprotiv!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote