Thread: kuriozitet...
View Single Post
Old 17-06-2009, 10:17 AM   #3
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: kuriozitet...

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
najgrublje je bilo ubacivanje elemenata sa trake na traku...recimo smiksas refren na 2 kanala, pa posle "ciljas" i usnimavas na visekanalac..

Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset

pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces..

bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene)

Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te)

Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu)

u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera..

bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake

e, hvala, matori

vidiš, za farlight i synclavier sam znao, ali nisam znao da su imali takve mogućnosti...kapirao sam da su bili instrumenti u smislu sviranja snimljenih semplova, ali da nije bilo mjesta za čitave fraze...koliko se sjećam, Piter Gabrijel je među prvima (ako ne i prvi) počeo da koristi farlight CMI i da je tada koštao čitavih 10 000 funti!

Znači, do digitalne revolucije, prosto nije bilo mogućnosti manipulisanja aranžmanom kakva postoji sada?...nešto razmišljam...ogromna je to razlika...studijsku posao nekad i sad su drastično različiti...mi sad imamo vizuelni prikaz aranžmana sa taktovima i sa svim elementima...uh...i te kako je bilo drugačije
balthazaar is offline   Reply With Quote