Quote:
Originally Posted by balthazaar
Ne?to mi pade na pamet da ne znam koja je sprava i kada prva omogućila snimanje nečega ?to mi danas zovemo loop i manipulisanje isitih...dakle, kad se prvi put pojavila mogućnost da muzičari ne moraju da snimaju čitave trake, već da se aran?man mo?e snimati parcijalno i posle editovati i raspoređivati...Zna li se ko je tu tehniku prvi primjenio na snimanju albuma ili pjesme? Da li se to moglo sa traka?ima kako izvoditi?
|
najgrublje je bilo ubacivanje elemenata sa trake na traku...recimo smiksas refren na 2 kanala, pa posle "ciljas" i usnimavas na visekanalac..
Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset
pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces..
bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene)
Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te)
Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu)
u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera..
bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake