View Single Post
Old 05-06-2009, 05:41 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: [OBAVESTENJE] dve nove knjige o zvuku za film!

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ja sam čitao Dilogue editing u originalu, i nije lo?e za potpune početnike. Dodu?e, njena prava vrednost je u detaljnim obja?njenjima samog procesa filmskog zvuka, odnosa među delovima tonskog sektora i različitim standardima, sa osvrtom na istorijski razvoj istog. O samom editingu dijaloga i nema puno, mo?da 30%, ali i to je lepo obja?njeno za ljude koji se prvi put susreću sa tom tematikom.
Evo ja je upravo čitam (u originalu ) i potpuno si u pravu ?to se tiče vrednosti. Samo da dodam: ja bih na dnu svakog (kompjuterskog) monitora u svim tonskim monta?ama u Srbiji (a i ?ire) zakačio fluorescentni natpis SVAKA REČ JE VA?NA. To je ono ?to je u predgovoru par puta nagla?eno, i to me je ubedilo da čitam dalje. Mada sve već ?atro "znam" .

Smorila me balkanska fascinacija "sound designom" u kojoj je zatvaranje vrata od auta i repetiranje pi?tolja va?nije od dijaloga. Ne ide to na du?u samo monta?erima dijaloga, ima i mikser udela u celoj priči, naravno, ali na napaćenom Balkanu su sve funkcije tonske postprodukcije često ujedinjene u jednoj osobi. Pa kad je već tako, bar da se zna ?ta je va?no u ostvarenju u kom glumci izgovaraju nekakav tekst.

Da ne pominjem dokumentarne i reporta?ne forme gde je snimatelj slike istovremeno i mikroman, a ako i postoji mikroman on nema petlju da ka?e reditelju: "bate, 'ajde da se sklonimo sa vetrometine, dobar je kadar, ali ni?ta se ne kapira ?ta ovaj lik priča".

Raske...o sam se, ali pre nekog vremena sam se patio sa obradom zvuka za serijal o EKV, a očekuje me sličan projekat posvećen jo? jednoj SFRJ muzičkoj ikoni, sa istim problemom - snimano sjebanim bubicama u sjebanim uslovima, a praćenje zvuka vr?i snimatelj slike putem gledanja u peakmetre. I onda - 'ajde Vaso, izvuci ovo molim te, če?ao se po grudima, a nisam imao srca da mu remetim izlaganje, ba? je bio u fazonu

Dakle - fluorescentni natpis SVAKA REČ JE VA?NA treba da se zalepi ispod svakog monitora u monta?i, a svi terenski tonci (makar i video snimatelji) bi trebalo da imaju nekakve Terminator-style cvikere na kojima se taj natpis projektuje u polutransparenciji.