View Single Post
Old 19-05-2009, 02:11 PM   #155
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
nemoj me shvatiti pogre?no, namera mi je samo da skrenem pa?nju na to da se ljudi previ?e bave tom mitologijom, i pitanjima dal je ne?to bolje ili lo?ije, a da se u realnom radu to ne oseća u toj meri da zaslu?uje toliku buku. Znači paranoi?u se ljudi da će sabirnica da im zgu?va mix, koji bi inače bio kao od toni maseratija. Činjenica je da su te razlike do te mere suptilne i nečujne za većinu korisnika, a naročito publike, da se svode na pitanje ukusa. Ja sam nekoliko puta radio mythbusting sabirnica, i dolazio upravo do tog zaključka. Razlika ako i postoji, nije postavljena u poziciji - ovo je bolje, ovo je lo?ije. Samo je drugačije. A ja ni u jednom slučaju nisam uspeo da odlučim koja mi se vi?e sviđa. Koliko se ja sećam Nuendo i Logic daju kontrafaznu ti?inu, odnosno ?um na -132dB (?to je verovatno dithering). Nuendo i PT M-Powered daju kontrafazno daju neku razliku, po centralnoj osi, ostane ne?to tranzijenata, za koje nemam pojma odakle su (na uvo nisam uspeo da ocenim koja verzija je tranzijentnija). I opet mi nije bilo očigledno da je neka sabirnica bolja. Tako da, bez ljutnje, ali manite se ćorava posla, radite gde vam se vi?e sviđa flow rada, jer ćete tako lak?e doći do onog ?to vi ?elite da čujete od svojeg mixa, pa ako to bude samo za 0.1% lo?ije od Andy Wallaceovog mixa neke pesme, onda budite srećni ?to ste carevi i to uradili na oko 100 puta jeftinijoj opremi.
E pa upravo to i skapiram kad malo bolje razmislim...Mnogo me ljudi smorilo sa prichom "Ovo je bolje,ovo je gore,znam,chuo sam to i osetna je razlika,itd..." Onda pochnem da razmihljam da i se uplicjem iz pitanja u pitanje koja verovatno nisu ni potrebna... E a kad poslusham mix koji sam uradio i uporedim sa nekim referentnim snimkom tog zhanra skapiram da uopshte nisam toliko daleko i da naravno ima josh greshki koje treba da ispravim ali da cela ta pricha oko software-a ne pije mnogo vode...

Osim kad je PT HD u pitanju!

p.s. Videcju da uploadujem neshto uskoro...
Elf is offline