Quote:
Originally Posted by idekius
Da, da, daaaaa... pa smo došli dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim život, jer je i onako ništavan 
O fancy inostranim masterima...
Nekad to ispadne o.k., a nekada i ne baš. Medjutim, stekao sam utisak da je placebo efekat vrlo jak i da mnogi ljudi, čak i oni koji se ozbiljno bave muzikom, slušaju predrasudama, a ne ušima.
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Niša koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja greškom pustio sopstvenu verziju mastera... jebi ga, prošlo je pola pesme dok sam ja ukapirao da nisam pustio made in USA master, već nešto što sam ja budžio, a ovaj je stigao da za to vreme lansira gomilu proseravanja:
-Nema... odmah se čuje!!! Ovo kod nas stvarno ne može da se dobije!
Kamo sreće da predrasude rade samo kada je mastering u pitanju.
Ima naš narod lepu izreku za to: "U tudjega tatka, pogolema #&$tka".
Čolu su mixali u studiju P.G., pa je rezultat blago rečeno sumnjiv, ali... to uopšte nije smetalo lansiranju medijskih priča na temu produkcije.
|
tako sam i ja svojevremeno kod nas pustao neke moje mikseve, posle price o tome koji reverb imam (Lexicon 960L, i jos brdo "slabijih" Sony, Yamaha, Eventide itd...) Elem, krene vokal i "slusaoci" kazu.."..nema sta , ODMAH se cuje da je to Lexicon! Sta ces...kvalitet!"
- A ono bio Yamaha REV500 (od €300!!)
da se vratim na mastering polemiku...
I dalje mislim da mnogi ocekuju CUDO od masteringa....pa znam i gomilu ljudi koji su iz BG i Srbije slali snimke preko i kad su ih culi, bilo je :"Pa nista se ne cuje"ili "sve je isto...nase bolje".!!
Napravljena je tolika fama oko toga da se ljudi kod nas, (mi smo jako podozriv narod) UVEK razocaraju kad cuju masterovani snimak i (bez obzira) ko ga je radio - uvek nesto nevalja!!!
Pa ni taj mastering za Colin album im se nije svideo (kaze mi drug koji radi tamo, da su posle 10 dana zvali i rekli da im se ne svidja - iako su bili prisutni na sessionu!!)