View Single Post
Old 15-03-2009, 06:03 PM   #70
Rasta
Member

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Vidi ovako, za Gain i Normalize nemas shortcut, ali ih uvek mozes drzati kao float windows i samo selektujes take i apply normalize, ili gain...

Consolidate ti je Alt+Shift+3 (trojka iznad slova, ne desno), tako je na Mac-u, verujem da je isto na Win, ako nije pokusaj kombinaciju tih tastera...

Ne znam vidis li, ali imas shortcut-e ispisane odmah pored svake opcije u meniju...

Takodjer, clip gain kod nuenda se u PT radi sa shortcutom "-". Otvori se trim linija i potezom misa cijeli gain clipa ide gore-dolje, a istovremeno je to i automatizacija mixera. Druga metoda je spomenuto pisanje novog audio filea sa audiosuitom.

Moj point of view:

Poceo sam na Nuendu 1.0 i odradio odredjenu kolicinu raznog audio posla (sikronizacija crtica, reklame, glazba, film...). Instalirao sam masu DAW-ova baziranih na steinbergu i zaradjivao masnu lovu zahvaljujuci neznanju uvoznika koji u to vrijeme nije znao pruziti nikakvu podrsku. Negdje u vrijeme verzije 1.6 sam presao na PT silom prilika. PT su bili 5.1. Ovdje cu samo nabrojati stvari koje mi olaksavaju zivot kod PT. Midi koristim samo za snimanje, neki sitni editing i reprodukciju. Ne programiram.

Posjedujem:

PT HD 7.3
PT LE 7.4 na 003
PT MP 7.4 na M-audio Mobile Pre

Ono sto najvise mrzim kod PT je upravo ovo gore. Tri verzije i tri (ajd, dvije) licence za isti program. Upravo se svadjam s njima oko toga, hocu za jedan upgrade na 8 sva tri. I za svaku verziju hardwera moram paliti posebnu verziju softa...
Manipulacija fileova: Moze se sve raditi, ali na krajnje nelogican nacin za PC usera. Vidi se da je soft odrastao na macu. To se vidi i kod nacina koristenja desne tipke misa. Ide mi na zivce sto se Digidesign Database nasere na svaki disk koji prikljucis. Ujedno je to skupa sa Preferences najbugovitiji dio PT.
Sto se tice ADC u LE, to je stvarno sramota. Sramota je i ogranicenje kanala. Medjutim ljudi nisu glupi pa izmisle plugin koji to radi. I prodaju ga sa UAD-2. Cini mi se da bi UAD-2 i PT LE mogli biti ubitacna kombinacija...

Ono sto me odusevljava:

Playliste: drzanje razlicitih verzija u layerima. Kod snimanja takeova posebno upotrebljivo, a 8 ima i mogucnost ocijenjivanja takeova od 1 do 5.
Grupe
Aux Input i routing opcenito. Master Fader, koji sam po sebi ne trosi nikave resurse.
Editing: @Arthur, ti si nesto spominjao da ne mozes naci fadeove. Fadeovi se ili rade misom ili selektiras regions koje zelis fadeovati ili crossfadeovati, ctrl + f i kazes duzinu i oblik fadea i pustis mashinu da ti napravi i 1000 fadeova. Fadeovi su zasebna jedinica u regions i mozes s njima jos svasta raditi. Opcenito brz i intuitivan editing. S visekanalnim editingom nemam problema. Bubanj po prosjecnoj pjesmi, svaki dobos i kasu staviti na grid, bez promjene zvuka i glitcheva u sat do dva.
Tab To Transient: Genijalna fora.
Slip, Grid, Shuffle, Spot: prva dva moda ima steinberg, druga dva mislim da nema, a genijalni su.
Resource management.
Naravno, snimanje, monitoring, mixanje i automatizacija su mi super rjeseni i nemam nikakvih primjedbi.
Solo modovi.
Manipulacija regionima.
Loop record.
Scrub filozofija: Doslovno kao na magnetofonu, buduci da sam poceo i dosta vremena editirao trake, vrlo korisna stvarcica.
Shift+space, Shift+CTRL+Space: play i record u pola brzine. Genijalno za snimiti brzi solo oktavu nize ili preslusati pazljivo dulji komad nego sa scrubom.
Odvajanje record mixa od play mixa.
Streching s misem.
Mono - multichanel filozofija.
Smart Tool: Nesto najgenijalnije ikad izmisljeno.
Preciznost grafike waveforma.
BOJE!

Zasto ovdje ljudi koji koriste Steinberg spominju potrebu za 3 ili vise mixera? Cemu to korisnom sluzi?
Rasta is offline