View Single Post
Old 14-03-2009, 05:22 PM   #14
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

ma ne mora da se zakljuvaca tema, samo pazite kojim tonom pricate.

@analog, omanuo si u dosta toga, vecina toga moze da se radi u PT, kravadinka je u pravu.

e sad, moj point-of-view:

- Svaki od pomenutih (PT, Steinberg) ima svoje prednosti i mane. Svako treba da nadje neki workflow koji njemu odgovara, i TU JE KRAJ PRICE.

Znaci ako ovaj thread vec postoji, molim vas da pricate upravo kako je Arthur rekao - o prednosti i manama, ali ne pristrasno, nego objektivno i realno. Postovi bazirani na neiskustvu mogu samo da skode vasoj reputaciji, manite se bespotrebne polemike, samo konstruktivno

- moj scenario:
Mjuz uglavnom radim u Logicu, koji ovde nije pomenut, ali nema veze, cisto da napomenem da mi je tamo okruzenje stabilno, clocking i sync, interni soundi i pluginsi, super.
E sad, editing. De facto je Nuendo mocniji po pitanju editinga, ali opet sve je stvar navike. Nesto je bolji sa opcijama koje su clip-based, doduse najveca prednost po meni (ali samo ako je kompletan workflow Steinberg-only) je Clip Gain. Toga nema u PT. Ali clip gainovi nekad ne rade dobro u OMF varijantama, pa se to izbegava. Moja solucija je audiosuite u tim varijantama, normalizacija ili trimovanje source medije, i to je to.
Visekanalni editing - opet nereseno. i jedan i drugi imaju prednosti i mane.
Protools mikser mi je mnogo pregledniji, pogotovo kada su sesije preko 40 kanala. PT LE nema ADC kompenzaciju, to je malo nekad heavy, i problem sa brojem kanala malo iritira (hello Arthur ) ali opet, sve na HD je banja. Odlicna fora kod HD je to sto su ADC parametri kompletno podeseni na interni hardver kada se koristi IO sekcija (tipa slanje u externe sprave i povratak bez flange-a) - to sve automatski radi, doduse samo sa 192 IO. Za sve ostale uredjaje ala Apogee, PrismSound... tu je dijalog koji omogucava da se sve to rucno pegla.
Management traka, settinga, miksera, IO sekcije, posebne Mix, Edit i Mix&Edit grupe, brzina rada i preglednost - to su manje vise stvari koje uticu da mi je PT HD main platforma. Stabilnost da ne pominjem.
Steinberg - svaki put se odusevim kad vidim Feature List svake nove verzije Nuenda ili CB, ali hehe, pouzdano znam da dosta toga radi bagovito, i to je jedini razlog zasto nisam na Nuendu kao main platformi. Stavise izgubio sam dva vazna klijenta zbog bagova Steinberga, plaginova, i moguce samog PC racunara koji je btw bio brendiran...... Jednostavno na PT me ne boli glava (govorim o HD varijanti, LE zna da iziritira ) Ono sto je definitivno bolje na steinbergu je MIDI editing, i generalno silni editori i funkcije vezano za offline editing. Opet, PT-u fali Offline Bounce, kada se nekad radi ITB, onda je to stvarno PainInTheAss.

Mali rezime - sve to radi super ljudi moji, samo svako ce sebi da odabere ono sto mu najbolje lezi, sto navikama, sto potrebama posla koji radi. Probao sam midi u PT, i odustao, tu je Logic za to... Kolega i dalje radi odlicne aranzmane na Atariju i Notatoru sa gomilom novih sintova....

Choose Your Weapon

pozzz
Bitch is offline