Quote:
Originally Posted by awacs
Ovo ti je dobro pitanje. Poznavanje i umeće rada na (bilo kom) miks pultu je na nivou VKV zavarivača (premda je i to važno i odgovorno zanimanje), inženjerski posao bi trebalo da se nalazi malo iznad tog nivoa. Baš kao što je inženjer koji pravi statički proračun mosta malo bliže ahitekti nego lik koji naliva beton u kalup.
|
Upravo je stvar u razumevanju i u dubini ulazenja u materiju.
Sa audiom je malo tesko objasniti, zato sto niko nece poginuti ako se nesto lose snimi ili smiksa, pa svako moze da pokusa, a i treba vam 500 evra da bi zapoceli sami vas trial&error proces, ali uzmimo primer mostogradnje kad smo vec kod njega.
Ne verujem da bi ikome palo na pamet da posto je video kako izgleda jedan most, i posto je prosetao par puta ispod mosta, odluci da napravi i sam jedan takav, pa sta bude da bude. Prvo sto bi ga to kostalo ko zna koliko, drugo sto bi verovatno vrlo brzo shvatio da iako je video most nema pojma kako se to ustvari radi.
Ukoliko bi i dalje zeleo da ga izgradi, verovatno bi morao da zavrsi za arhitektu ili inzenjera.
E sad, nasa profesija jeste na vetrometini modernih tehnologija, i kao sto rekoh svako moze da zapocne proces ucenja veoma jeftino i jednostavno, ali opet niko ne pocinje od osnovnih stvari, vec bi svi odmah da miksaju i snimaju.
Nas niko nije ucio da miksamo, ali nas je ucio anatomiju mikrofona, anatomiju zvucnika, sta se za svukom desava u prostorijama, sta se desava u otvorenom prostoru itd.
Neki bum bum tras mixer moze da snima i mixa dobro i to je kul, ali mi iz skole izadjemo (oni koji zele da izadju sa time) sa znanjem o ozvucavanju, o akustickom dizajnu prostorija, sa dubljim razumevanjem same tehnike koju koristimo, sa razumevanjem o zvucnim talasima itd ...
Ja mislim da se pravi samo jedna greska ovde, mixer ne bi trebalo da je ispod inzenjera. Nekom mojom logikom, prvo bi par, ili mozda cak i desetinu godina morao da budes obican inzerenjer, da bi ti neko posle toga dao da sednes za mix pult.
Mix pult je krajnja instanca, bilo live bilo u studiju, i da bi se dotle doslo mora se biti prvo obican inzenjer, a kod nas ljudi cim udju u studio sednu za mix pult, zato nam je i produkcija takva kakva jeste ...