Originally Posted by slowstar
Izgleda da Dema nije dovoljno "proucavao" hi-fi tematiku.
Bio sam kod nekoliko osoba u Beogradu, cijih par pasivnih zvucnika sa kablazom, CD plejer, predpojacalo i pojacalo kostaju kao stan srednje velicine (oko 120.000 eura)
Naravno da postoje i studijski monitori koji dosta ozbiljno kostaju, proguglajte ako do sada niste sreli pojmove Kinoshita, Pelonis, ATC, Ocean Way, TAD, Eastlake, Westlake, pa cak i poznati nam Genelec. Slusao sam njihove monitore koji su u rangu cena od 50-60.000$ KOMAD!!! O Hi-Fi zvucnicima, a narocito o kablovima (najveca mistifikacija, osim naravno zvucnickih kablova kod pasivnih zvucnika) gde kablovi lako kostaju i po 650, 700, pa i 1000 dolara po duznom metru. Zvucnicke jos i razumem, ali interkonekti koji su po 500 i vise eura su bar po meni cista budalastina, narocito ako su za CD.
Da se vratim, posto sam otisao suvise u off....Dakle ja licno mislim da termin "studio monitor" u vecini slucajeva nije nista vise nego prosta odluka proizvodjaca da tako nesto napise, mada se prilicno slazem sa konstatacijom prethodnika, ne secam se koga da postoji i odrednica robustnosti i izdrzljivosti, ali po mom misljenju, postoji i jos nesto sto odvaja monitore od hi-fi zvucnika, a to je DEFINICIJA pojedinih instrumenata, tojest zvucnih komponenata u mixu. Linearnost nije sigurno!!! Ako malo kriticki slusamo, kod svakog Geneleca cemo primetiti izrazeniji middle, siroko negde oko 2500 - 4000 hz, kod precenjenih PMC primeticemo da ima basove koji uopste ne postoje, totalna prevara, ali ponekog impresionira (transmission line - kojesta!) kod Tannoy-a, onih "pravih" sa koaksijalnim drajverima,. ne onih "dzabaluka" kao Reveal, ili Mercury,to i nije Tannoy, primeticemo da je stereo slika fenomenalna, ali je low mid i mid malo "osencen", bar ja tako cujem, dok nisam cuo Ellipse. Postoji jos nesto, sto DOBAR monitor odvaja od Hi-Fi zvucnika, to je jako malo pominjana "Mikro dinamika" koja postoji samo kod jako, jako efikasnih sistema, preko 96db/watt/1metar, to je malo teze ukratko objasniti, ali ko je slusao zaista velike Tannoy-e, Kinoshite, TAD-ove i Ocean Way monitore bice mu odmah jasno sta sam 'teo da kazem...Toliko, a i dosta je bilo, izvinjavam na "smoru"
|