View Single Post
Old 19-02-2009, 12:09 PM   #2
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Izgleda da Dema nije dovoljno "proucavao" hi-fi tematiku.
Bio sam kod nekoliko osoba u Beogradu, cijih par pasivnih zvucnika sa kablazom, CD plejer, predpojacalo i pojacalo kostaju kao stan srednje velicine (oko 120.000 eura)
Naravno da postoje i studijski monitori koji dosta ozbiljno kostaju, proguglajte ako do sada niste sreli pojmove Kinoshita, Pelonis, ATC, Ocean Way, TAD, Eastlake, Westlake, pa cak i poznati nam Genelec. Slusao sam njihove monitore koji su u rangu cena od 50-60.000$ KOMAD!!! O Hi-Fi zvucnicima, a narocito o kablovima (najveca mistifikacija, osim naravno zvucnickih kablova kod pasivnih zvucnika) gde kablovi lako kostaju i po 650, 700, pa i 1000 dolara po duznom metru. Zvucnicke jos i razumem, ali interkonekti koji su po 500 i vise eura su bar po meni cista budalastina, narocito ako su za CD.
Da se vratim, posto sam otisao suvise u off....Dakle ja licno mislim da termin "studio monitor" u vecini slucajeva nije nista vise nego prosta odluka proizvodjaca da tako nesto napise, mada se prilicno slazem sa konstatacijom prethodnika, ne secam se koga da postoji i odrednica robustnosti i izdrzljivosti, ali po mom misljenju, postoji i jos nesto sto odvaja monitore od hi-fi zvucnika, a to je DEFINICIJA pojedinih instrumenata, tojest zvucnih komponenata u mixu. Linearnost nije sigurno!!! Ako malo kriticki slusamo, kod svakog Geneleca cemo primetiti izrazeniji middle, siroko negde oko 2500 - 4000 hz, kod precenjenih PMC primeticemo da ima basove koji uopste ne postoje, totalna prevara, ali ponekog impresionira (transmission line - kojesta!) kod Tannoy-a, onih "pravih" sa koaksijalnim drajverima,. ne onih "dzabaluka" kao Reveal, ili Mercury,to i nije Tannoy, primeticemo da je stereo slika fenomenalna, ali je low mid i mid malo "osencen", bar ja tako cujem, dok nisam cuo Ellipse. Postoji jos nesto, sto DOBAR monitor odvaja od Hi-Fi zvucnika, to je jako malo pominjana "Mikro dinamika" koja postoji samo kod jako, jako efikasnih sistema, preko 96db/watt/1metar, to je malo teze ukratko objasniti, ali ko je slusao zaista velike Tannoy-e, Kinoshite, TAD-ove i Ocean Way monitore bice mu odmah jasno sta sam 'teo da kazem...Toliko, a i dosta je bilo, izvinjavam na "smoru"

Ispricavam se ali neznam sta bi procavo.

Ako pogledam naslov Monitor i i Hifi.
Ocemu pricamo Sta je poso jednog studiskog i Hifi zvucnika.
Princip je isti ja mislim da je to svima jasno. Ili cemo filozfirati.
Cinjenica je da su Hifi zvucnici isti dobro ko i studiski monitor ako dostignemo jednu kategoriju. Samo sto ima puno vise ljudi sto kupuju Hifi nego studio zvucnike.
Geithan naprimjer jedan od naj bolji zvucnika koji sam ikad cuo je naj bolji primjer.

I sada opet ja bitno je reproducirati iskreni zvuk.
A ako spomijes Genelec onda je to alat taman na granici Studia i Hifi.
To je moje osobito misljenje.
Moje prijatelj korisit
http://www.united-minorities.de/
zvucnike na tom zvucniku zvuce i dobre pjesme u smislu mixanja onako kako su miksane. nepada mi napanet da slusam glazbu na ovake zvucnike!!!!!!!!!!!!
Znacni iskrene sto je meni jako potrebno. I u pravom smislu zamjenuje spravu za mejrenje corelacije.

pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote