View Single Post
Old 19-02-2009, 08:14 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
....Nadam se da me je razumeo ko je imao prilike da slusa tako nesto...
Hmmm... mislis na pojavu da mogu da se zapaze na nekom obicnom cd-u sledece pojave (dok muzika svira svojom normalnom dinamikom... nista tiho):

- Shushtanje svilene bluze (gudacki kvartet, verovatno violinistkinja, ja cujem shum svile...)
- tiho skripanje stolice (isto gudacki kvartet, cuje se da je obicna, drvena stolica, ja barem)
- tupo tabananje u studiju u toku snimanja (ne secam se koja pesma, ali se culo da je neko "tiho" korachao u studiju)
- itd.

Ako je to... to se moze cuti bilo kojim (ispravnim!) slusalicama ako se nakace na Sparrow... mislim .. ja sam to cuo (nemam nikakav poseban sluh, sasvim obican)... doduse... ni na jednim zvucnicima ja to nisam do tada razaznavao, ostaje da vidimo da li ce to moci SM-3, kad bude gotovo sve sto ulazi u njegov lanac (specijalni akusticki tretman, analogna aktivna skretnica i DAC-monitor kontroler)

Ako ti znaci, objasnicu... osnovna karakteristika Sparrow pojacala za slusalice je sposobnost izuzetno realnog (brutalnog!?) prenosa brzih tranzijenata, pored malih i harmonicno uniformnih izoblicenja...

Znaci, nema nikakve direktne veze sa efikasnoscu samih slusalica (da pokusam da napravim paralelu, mada je sumnjiva), vec samo uslovi slusanja (vrlo bliski anechoic uslovima, nema maskiranja od reverberacije sobe!) i kao sto vec rekoh... brutalni tranzijenti... E tada se cuje sve i svasta ... cak i greske u ozbiljnoj svetskoj produkciji... nekad i grube (nemar i aljkavost)... tipa.. zaostali i neocisceni glitchevi u digitalnom editingu... mislim... cuje se to ponekad i na zvucnicima... ali ne toliko sitni i toliko izrazeno da bas smetaju... itd... Vrabac (Sparrow) ne oprashta!

I da, u pitanju je mahom izuzetno olaksana percepcija ovih pojava... ne treba nikakva specijalna koncentracija.. jednostavno dolaze "na tanjiru" i bez napora se mogu zapaziti... bez ikakvog specijalnog napora... cak i ja... koji "ne cujem" uopste tako dobro i analiticki kao posetioci ovog Foruma.

pozdrav

bogi

p.s. E, da,... ako je to to... ja te pozadinske "necujne" zvukove nazivam "sicusnim detaljima" ...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote