Quote:
Originally Posted by awacs
Hm... To je kao kada bismo tvrdili da DOBAR mikrofon može DOBRO da snimi svakog pevača/pevačicu ili svaki bas bubanj. Nažalost, nije baš uvek tako. Može KVALITETNO (tj. sa neznatnim odstupanjima), ali DOBRO je ipak neuhvatljiva kategorija i mahom se svodi na odnos očekivanog i dobijenog...
Ja od svakih "monitora" ili "Hi-Fi" sistema očekujem samo da ne krče, na sve drugo se čovek navikne (ako mu sistem dovoljno dugo poživi).
Pozdrav
|
Pravis paralele na osnovu konstrukcionih slicnosti a ne na osnovu potreba i ciljeva...
Koliko znam, snimateljska oprema (mikrofon, mikrofonski predpojacavac, ekvilajzer, kompresor, ... limiter....) imaju sasvim drugacije zadatke od monitoring sistema. Kod prvih su koloracije cesto POZELJNE dok kod drugih ne. Jer, bilo bi jako zanimljivo da se na ulazu pojacavaca kojim se teraju neki monitorski zvucnici koristi diskretni buffer iz Neve 1081... i jos trafo.... namerno navodim njih, zato sto su konstruisani sa ciljem da izazivaju vrlo specificne koloracije, level dependent, karakteristicne i prepoznatljive za Neve 1081.
To ne znaci da kod studijskih monitora nema koloracija, nego samo da se svi, uglavnom, trude da ih smanje na minimum...
Zasto?
Pa zato sto ako ih ima, izrazenih... cuce se SAMO u procesu miksanja... i nigde vise.... na CD nece "otici" taj zvuk. Prevara.
Znaci, ako ne postoji definicija studijskog monitora, dovoljno precizna da se po njoj moze napraviti vrhunski,.... onda TEK nema definicije monitora za odredjeni tip muzike.
pozdrav
bogi
p.s. Inace, "dobro" jeste mozda neuhvatljiva kategorija, ali ... s obzirom da, jel'te,... nemamo mnogo nacina da taj kvalitet "izmerimo" bez necijih usiju... nista drugo ne preostaje nego se drzati klizavih i neuhvatljivih subjektivnih kategorija... jer.. hteli mi to ili ne... to je
jedini cvrsci oslonac koji se moze pronaci... sve ostalo je jos gore... probao sam... platio svoju skolu....
Samim tim ... "kvalitetno" je tek neuhvatljivo kao kategorija.... barem po mom subjektivnom shvatanju... jer ne umem smisleno da odgovorim na pitanje... kakav je kvalitet zvucnika koji reprodukuju odredjenu muziku (samo) "kvalitetno"?