View Single Post
Old 05-12-2008, 10:05 PM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: drevna arheologija

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
pa da...
Dodu?e...zamisli se čovjek i nad sobom i nad civilizacijom u kojoj ?ivi
Kad su Ghandija pitali ?to misli o civilizaciji, rekao je da misli da je to dobra ideja, i da bi vrijedilo poku?ati. Naime civilizacija je dru?tvo civila, a mi ?ivimo u planetarnoj korporaciji. Civil ima pravo raditi za korporacije, a u slučaju da ne radi on ne mo?e pre?ivjeti, jer korporacije su vlasnici samog planeta. Naplaćuju promet SMS poruka i radio valova kroz zrak, prodaju vodu koja je "oduvijek" bila na planeti, i prodaje se sama zemlja (teren) unatoč tome ?to se nitko ne sjeća kome i kada je zemlja prodala samu sebe.

Civilizacija je za nas misaona imenica. Demokracija je sustav u kojoj svake četri godine mo?e? birati tko će te potkradati, i ima? pravo na svoje mi?ljenje čak i kada uopće ne misli?, jer tvoje mi?ljenje ionako ni?ta ne mjenja i nikoga ne interesira. Jedino ih zanima da izabere? i zaokru?i? listić svake četri godine. Tvoje mi?ljenje iz ne zanima pa te ni ne pitaju za njega... ali ga smije? imati, i to se zove sloboda... to je "trademark" na?e "civilizacije"

Quote:
ali, taj bukvalno shvaćeni darvinizam je krajnje naivan...
Zanimljivo, ali nedavno sam čitao malo opse?niju knjigu o Darwinizmu, i darvinizam NE govori da smo nastali od majmuna!?

Zapravo, dana?nji Darwinisti znaju da ne znaju kako je ?ivot u startu nastao, i da evolucija i prirodna selekcija rade samo jedan dio posla. Sam Richard Dawkins ka?e da kao Darwinist mo?e prihvatiti i tezu da je ?ivot na zemlji "posijan" od strane vanzemaljaca... samo smatra da je to slabo vjerojatno.

Nije Darwinizam ono ?to misli?... znam jer sam i ja imao jednake predrasude do nedavno

Quote:
Mi čak ni ne znamo koliko je bilo oblika civilizovanog dru?tva prije na?eg ni kakvu su bili...
Ne znamo točno... ali znamo dosta. Znamo da smo prva "civilizacija" koja konstantno ratuje, i to čini isključivo zbog profita, a ne zbog ideolo?kih ili kulturalnih razlika, kako se to često u javnosti interpretira. Znamo da su znali puno vi?e od nas jer su na nebrojeno mjesta pronađene vrlo specifične slitine, fino obrađeni granit i građevne granitne blokove te?ke preko 200 tona koje su uspjeli podizati jedan na drugi, te ih s tolerancijom od milimetra orjentirati prema nebeskim tijelima kako bi slu?ile kao kalendari. Blok od 200 tona danas se mo?e dizati, ali isključivo ako ga se dotegli ispod dizalice. Pomičnih dizalica koje bi iz doline prebacile na vrhu Anda blokove od 200 tona i tamo ih slagale u građevinu... takvih jo? uvijek nemamo, a nismo na?li ni ostatke njihovih dizalica...

Dakle znamo barem otprilike koliko toga zapravo ne znamo u odnosu na ranije civilizacijske poku?aje.