View Single Post
Old 27-11-2008, 04:25 PM   #6
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Open Labs Neko Tse/limited...

Pridruzujem se cestitkama! Ne bih imao nista protiv ovakvom (novogodisnjeg) poklona . Bas me interesuju utisci "iz eksploatacije"...
Elem, posto sam i sam (bio?) jedan od zainteresovanih za spravu, a imao i priliku da je u opstoj guzvi i probam na 5min (doduse ne ovaj model, nego LX4), imao bih par konstatacija i pitanja...
Prvo: neko ko nece biti te srece da ovu spravu dobije na poklon, sa jos dosta dodatnog softvera treba da celu stvar posmatra u svetlu cinjenice da ista kosta 5000 USD pa navise, plus VAT.
Drugo: opravdanost za postojanje ovakve sprave svakako da postoji. Dva su svakako najvaznija. Prvi je potreba u muzickoj industriji/produkciji za instant studijskom spravom (workstation?) "za brzi razvoj" ,takodje, instant muzike po vec proverenom sablonu, tj. da "j... k..., otkida, razvaljuje, cepa", i sve to sto su zahtevi za jednog "modernog" producenta (kako to vec neko uspesan radi) uz minimum utrosenog vremena, itd. Drugi je da se live muzicarima omoguci smanjivanje i i racionalizacija set-up-a, bolja kontrola, brzina pristupa, veca sigurnost i lakse koriscenje soft instrumenata.
E, sad u svetlu hard/soft specifikacija doticnog instrumenta namecu mi se sledece konstatacije i pitanja...
Specifikacija "kompjuterskog dela" masine je na nivou pristojne desktop ili jake notebook konfiguracije. Integrisanost surface kontrola je svakako plus, kvalitet klavijature nije na nekom visokom nivou, DJ kontrola - lep dodatak. Sound engine deo je baziran na EMU 1616 hardveru i Proteus X2 softveru. Uz Mimik i Karsyn softver "zvucna ekskluziva" TSE-a je bazirana na Ensoniq "Urban Legends" (ASR/ZR/MR) sound biblioteci koja ima svoju vrednost, ali nije nista revolucionarno. Sve ostalo je prilicno dostupno (EMU biblioteke) i gomila plugin-ova od kojih sam najveci broj i probao i vise od pola i deinstalirao sa sistema.
U svetlu problema koje si naveo u vezi ReWire-a izmedju Nuenda i Karsyn-a , hard/soft specifikacija i prednosti u integrisanosti/kontroli/prenosivosti pitanje bi bilo: Koje su prednosti NeKo TSE u odnosu na desktop i/ili notebook sistem slicne procesorske/memorijske moci sa optimizovanim WXP, Cubase 4, VStack (ili neki drugi VST shell), Emulator X Studio (1820m i X2 softver) i EMU VintageX Pro, Mo Phatt X, Morpheus, Planet Earth X i Xtreme Lead X, itd. bibliotekama, i naravno nekim od plugin-ova sa TSE spiska (gomila od njih je free i rade malo bolje nego sto kostaju )? Ovo me jako interesuje jer i sam posedujem navedenu konfiguraciju koja stabilno radi i sve mi se cini da za za studijsku varijantu i ne bih bio na nekom dobitku sa NeKo TSE... Na stranu to sto mislim da neko ko se smatra (ili jeste) velikim producentom i u velikoj je lovi kao Timbaland bar u studiju (ako ne na bini) treba da ima JD800, TB303, OB-X, Rhodes, a ne samo solidne soft emulacije, ali ovo je vec stvar funkcionisanja cele industrije ... Koje je tvoje misljenje, jer imas spravu u rukama u realnoj situaciji? Pogotovo me zanima moguci dobitak u samom kvalitetu zvuka, jer bi bar prema ceni/specifikacijama 1820 trebao da je bolji od 1616.
Inace, sam dobitak koji donosi posedovanje ovakvog "svajcarskog noza" je svakako nesporan .
Ono sto je meni privlacnije je live situacija i mogucnost lakog i bezbednog koriscenja soft instrumenata i smanjenje i racionalizacija set-up-a na bini, i tu sam jos neodlucan. Neka tvoja recenzija (mada sam i probao/slusao/citao) bi dobro dosla.
Vrede li svi plusevi koje donosi ova sprava tih 5000+ USD za nekoga ko ne mora (ne zeli) da bude posto poto trendy (gledam ove baje sa sajta) i radi po ustaljenim sablonima koje namece muzicka industrija? Da ne bude zabune, pozdravljam pojavu svake sprave koja muzicaru/producentu "olaksava zivot" . Znam da vazi "time is money" i da svi zele da smanje i olaksaju proceduru u produkciji, te da je pojava ovakve masine neminovna, a baza potencijalnih korisnika velika...