Thread: 8ch preamp?
View Single Post
Old 10-11-2008, 01:37 AM   #10
slowstar
Pro Member

Default Re: 8ch preamp?

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Odlazimo u off topic sa ovim kontrabasom, ali daleko bilo da treba raditi hi pass na kontrabasu. Najdeblja zica kontrabasa je Fis (ako je solisticki stim) ili E, ako je orkestarski stim. U tom slucaju, frekvencija mu je oko 80, 82 Hz, lupam, ali tu negde...Do 60 Hz je u takvom opadanju da malo sta ostane od zvucne mase, a na 25-30 Hz ne postoji...
U konkretno Ivanovom slucaju u pitanju je los instrument. To sam slusao letos iz projekta i upoznat sam sa problemom koji je Ivan imao na usnimavanju.
Svaki gudacki instrument ima svoje nesavrsenosti. Pogotovo losi ili lose podeseni instrumenti. Razne rezonancije, volfovi i "trista cuda" koja uticu i na sviranje i na snimanje.
Kontrabas je posebno nezgodan za snimanje jer retko koji instrument i svirac bivaju na "visini zadatka". Takodje samo gudalo igra ogromnu ulogu u formiranju i karakteru tona, pa se desi i da dva vrhunska gudala, daju potpuno oprecne zvucne utiske, a kamoli gudala koja i nisu bas neka.

A sada ponovo na osmokanalne preampe...
Sorry Arture
Izvinjavam se sto ponovo odlazim u off topic, ali samo da nesto "precistimo":
Fundamentalni ton E zice na C bassu je 42hz, a ne 80, sto je oktavu vise, tako da je umereni hi-pass na 25-30 hz sasvim O.K. ako se radi o "close mic" snimanju, narocito ako je large diaphragm kondenzator u pitanju. Priznajem da do sada (a imam dosta iskustva sa orkestracijom) nisam cuo
za stim kontrabasa u kome postoji F# zica, postoje samo Kontrabasi sa 5 zica u kojima je ta peta u 99% slucajeva C zica, a veoma retko se zica prestimava u H notu, ali izuzetno retko, kao sto rekoh. Najnizi fundamentalni ton koji se koristi u simfonijskoj muzici je tzv. "subkontra C" cija je frekvencija 32hz, i od klasicnih instrumenata moze ga proizvesti samo petozicani kontrabas, i naravno cevne orgulje, na nanizem pedalnom tonu, ukoliko je registar od 32' (32 stope - starinska mera za duzinu orguljske cevi, jos uvek je standard za iste) Ovde naravno, ne govorimo o alikvotnim tonovima, nego samo o "fundamentu", ali postoje i takozvani "sub alikvoti"(donji) dosta slabiji od fundamenta, ali ipak veoma primetni na pojedinim izvorima
(prirodnog) zvuka. U vecini slucajeva su nepotrebni, i stetni za proces snimanja, pa otud i potreba za blagim, ali primetnim haj pas filterom na instrumentima od kojih se takvi zvuci mogu i ocekivati. Toliko, da ne gnjavim, i upropastavam topic preterano, samo opravdavam Ivanov postupak, mada mislim da je malo preterao sa visinom H.P. filtera (120hz)