View Single Post
Old 27-09-2008, 03:11 AM   #3
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: LinnDrum II (oću kakit - neću kakit)

Quote:
Originally Posted by shipwright View Post
hehe... to se ne cuje cesto za DSI proizvode. Mozda su to malo teske rijeci? Mozda (ustvari, sasvim sigurno ) si navikao na kvalitetnije sinteve bogatijih sonicnih karakteristika, ali bas sranje? Evolveri su (imho) vrlo interesantni sintevi, dobrog i prepoznatljivog zvuka solidne kvalitete, odlicne arhitekture, za vrlo malo novaca. Naravno, kao i u svemu - koliko para toliko muzike, ali osobno sam vrlo zadovoljan s omjerom ulozenog i dobijenog, a cini mi se da takve osjecaje dijeli i vecina vlasnika DSI sinteva koje sam susreo po netu. Mozda samo nije tvoj cup of tea, to ne znaci da je sranje.

Uf! Jesam, fanboy sam, pa sta?
evolver kao cijela sprava ima svoj sound i on je kombinacija mnogo cega. njegov "analogni" dio funkcionira ok u tom kontekstu, sa svim jos digitalnim elementima koje je napucao gore, feedback, hpf, digi oscilatori itd.. hibridna mašina.

medjutim van toga kao iskljucivo analogni sistem (kao u P8) je vrlo tanak i tesko usporediv sa "standardnom" analogijom. za pocetak ima DCO a ne VCO, i drugo, koristi filter proizasao iz matrixa 6, tj. najtanji Curtisov filter ikad. (jest Curtis je i u prophetu 5, ali ne taj..). to u P8, cak moze proci kao neki moderni "JX" u kontekstu polifonije..sa dobrim chorusom..

e al da bi radio analog drum, što DS planira za LinnII, upravo moras imati pre*ebeni debeli VCO i filter ako hoces da "ruši kuću".. znaci pricamo o zvuku poput Simmonsa, TR606/808/909 ili Jomoxa (u svom analog dijelu). daklem to nema veze s onim sto sam ja navikao, vec cijelo trziste.. zvuk koji svi poznajemo. ako iko radi s analog bubnjem (i sve sto mozes cuti na plocama), radi sa TR serijom ili Jomoxom.. eventualno vermonom... nema bas drugog.. sve diskretna analogija, eventualno stari SSM filter tu i tamo ili stari Curtis 3360 VCA.. ali nema DCO-ova a ni tog slabasnog curtis 3396 filtra. to su cinjenice.

mozda nas iznenadi. ali sumnjam. vise nade polazem u to da Roger Linn smisli nesto dobro..

clusterchord is offline   Reply With Quote