View Single Post
Old 04-09-2008, 05:43 PM   #60
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice ).

RM
Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.