Quote:
Originally Posted by RetroMan
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.
|
Razumem ja tebe, mada se ni ti ne izra?ava? najpreciznije. Ja ne znam
za?to je SOKOJ nastao, znam čime se
bavi. A bavi se, između ostalih stvari, registracijom dela (pesama) i za?titom autorskih prava na iste. Jeste, neke druge organizacije se ne bave time, ali SOKOJ da.
Dakle validno je, kao ?to je Eeva učinila, otići u SOKOJ i deponovati svoje delo. I taj depozit će joj u budućnosti, ako zatreba, slu?iti kao dokaz na sudu (čak i međunarodnom) da je ona pre datuma koji je naveden u prijavi dela smislila tu pesmu. To je su?tina. I naravno, sud, a ne bilo koja agencija, je taj koji će presuditi čija je pesma i ko je od koga maznuo. Ja sam smatrao da se to podrazumeva.
Generalno, ta priča "ko je kome maznuo" je zaista u?asno komplikovana, pogotovo u slučaju popularne muzike koja se cela sastoji od kombinacija par desetina fraza čije pojedinačno trajanje je retko kad du?e od 4 takta.
Priča o "svetskim pravima" je jo? komplikovanija. Kako ubediti bilo kog sudiju da je npr. Mariah Carey čula va?u pesmu i bezobrazno je zdipila? Tu te?ko mo?e da pomogne i SOKOJ i Congress Library. Tu mo?e da pomogne jedino savet koji je dao
master 29. Prosto, ne stavljajte pesmu na facebook. Ja dodajem: pre nego ?to imate dokaz da je ista ta pesma prethodno "za?tićena" (opet ta mrska reč), makar i kod SOKOJ-a.
Na temu ma?njavanja, oni koje ne mrzi da čitaju mogu da pogledaju
http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm. Radi se o čuvenom sporu između D?ord?a Harisona i izdavačke kuće Bright Tunes.
Mnogo sam se rask.nj..o, priznajem. Zapravo, ovaj thread bi trebalo da poslu?i Eevi (i svima koji imaju slične dileme).
Zato se izvinjavam i zaključujem: Eeva, ako ti je frka od toga da će neko da ti mazne pesmu, uradila si dovoljno samim tim ?to si deponovala snimak. Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno. Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu. U druga dva slučaja bi morala sama da anga?uje? (i plaća?) advokata. Mo?da to nisu najbolji advokati na svetu, ali su D?.