View Single Post
Old 03-09-2008, 10:17 AM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.
Koliko vidim na SOKOJ-evom sajtu (www.sokoj.org.yu) oni su "Organizacija za za?titu muzičkih autorskih prava". U tom smislu, jeste, oni i ubiraju tantijeme i distribuiraju ih autorima, ali to nije jedina njihova delatnost. Takođe se bave i za?titom "moralnih prava" (poput primera koji sam već naveo) i, po potrebi i zahtevu autora, pokreću sporove koji se tiču povrede svih vidova autorskih prava. Dakle, sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.

Quote:
Originally Posted by awacs
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.
Da, trebalo je da napi?em "Valjda taj procenat koji pominje? uzimaju i da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu." Opet, mo?da kako ti ka?e? to nije tačno, ali ja sam taj zaključak izveo empirijski .