View Single Post
Old 02-09-2008, 01:57 PM   #45
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"
Pa vidi, ne znam da li sam to već negde pisao na forumu, ali eto nije zgoreg da ispričam:

1998. sam tužio Radio Košavu zato što je izdala nekakvu kompilaciju hitova koji su se vrteli na tom radiju. U okviru kompilacije je bila i obrada jedne moje stare pesme (Daj mi snagu košave) koju je u "Band Aid" fazonu uradio Dream Team.

Nemam ništa protiv toga da bilo ko obradi bilo koju moju pesmu, ama je izdavač propustio da me na CD izdanju navede kao autora. To mu dođe kršenje "moralnih autorskih prava" koja se ne mogu otuđivati ni pod kojim uslovima i ne zastarevaju nikada (za razliku od materijalnih koja prestaju da važe valjda 50 godina posle smrti autora.

Onda sam otišao na dotični radio i pokušao da se vansudski poravnam (finansijski, naravno ). Njihov pravnik me je pitao: "A jel' vi znate ko je vlasnik ove stanice?", na šta sam mu odgovorio: "Znam, a jel' znate vi čija je ovo pesma?" Kada sam mu rekao da ću podneti tužbu grohotom se smejao dok me je pratio do lifta.

U to vreme je Marija Milošević bila vlasnica Radio Košave, ali tadašnjem advokatu SOKOJ-a Omilju Glišiću (pokoj mu duši) uopšte se nisu tresle gaće kada je podnosio tužbu sudu. Doduše, spor se otegao, pošto je u medjuvremenu bilo i bombardovanje i svašta još, ali smo spor na kraju DOBILI. I bilo je para koliko smo tražili, i SOKOJ mi nije tražio nikakvu nadoknadu za zastupanje. Molim lepo.

Valjda taj procenat koji pominješ i uzimaju da bi svi autori koje štite imali pravo na besplatnu pravnu zaštitu. E sad, ko nije tražio, nije ni dobio. Znam za još neke slučajeve koji su rešeni povoljno po autore (npr. Zoran Simjanović vs. Evrolex nekretnine). Samo ponekad i autori treba da mrdnu dupetom.

Last edited by awacs; 02-09-2008 at 02:01 PM.
awacs is offline   Reply With Quote