Quote:
Originally Posted by akordeonista
Hvala za one linkove!
E, sad imam jos pitanja:
1. posto su mi te cifre od 5,6,7000 eura za spravu u ovom trenutku nedostizne, mozes li mi dati neki predlog za konvertor u rangu 500 do 1000e?
|
Na koji konvertor konkretno mislis? Eksterni? Kartica? USB/Firewire? Koliko kanala? ADC,DAC ili oboje?
U svakoj od tih grupa verovatno postoji primerak ili vise njih koji upadaju u taj tvoj okvir....
Mnogo diskusija na tu temu postoji na Rumskom... nekako su samo te klase i zastupljene ... najcesce "do 500E" i dosta manje "500 do 1000EUR"
Za konkretno "500 do 1000EUR" grupu imam iskustva (ne produkcijskog, nego elektronika/akustika/elektroakustika/dizajn/merenja/analiza) sa
Lynx L22 i prilicno sam zadovoljan istom...
Ako nista drugo, ima kvalitetnije AD i DA konvertore od
Neutrik A2 Analyzera!
Quote:
Originally Posted by akordeonista
2. Ako imas iskustva sa njim, da li RME Adi2 opravdava svoju cenu (oko 550-600e) i koliko realno utice na zvuk?
|
To ti bolje mogu objasniti njegovi korisnici a ne ja... tema je konkretna a pokrenuo si neku prilicno opstu prica o AD i DA konvertorima i njihovim cenama.
Zvucno je to verovatno sasvim pristojan konvertor, ali meni, licno, ni jedan RME konvertor, dizajnom, nije ulivao poverenje za moje potrebe... mada sam to pitanje razmatrao pre dosta godina... mozda su se stvari promenile.. mozda nisu... nemam jos potrebu da se time ponovo bavim..
Inace "uticaj na zvuk" najlakse razumes tako sto prihvatis da uticaj na zvuk postoji, da je neminovan, jedino kriterijum mozes biti samo ti... te ako tebi nesto skuplje zvuci isto kao i jeftinije... uzmi jeftinije, jer ti skuplje nista ne doprinosi... kriterijum je subjektivan, ali, s obzirom na moje dosadasnje iskustvo... samo tako i moze...
Drugi je problem sto vi cesto nemate priliku da probate neku kartu, konvertor, sta god... pre kupovine,... prakticno najveci deo informacija o spravi koju
niste nikada u zivotu imali u posedu, dobijate od marketinga proizvodjaca, i pracenjem diskusija na forumima... za sta treba prilicno mnogo iskustva i predznanja da bi od tih diskusija ista zakljucili...
Treci je problem sto nemate prilike ni na nekim drugim mestima da cujete ista skuplje... pa da ostavite ta iskustva za kasnije... kada vam neka skuplja sprava moze uraditi neki posao...
na kraju se sve izgleda svede na REC.... ne na zvuk...
pozdrav
bogi