Quote:
Originally Posted by NLP
Važi!
Ako u RR prekriješ staklene površine sa mobilnim apsorberima onda si uklonio glavni problem (ali kako smo razgovarali prije; treba imati pokrivene i druge površine RR sa apsorberima, i one su refleksivne kao staklo), jer inače bi imao nasuprot prozorima koji gledaju na ulicu, staklo/ prozor između RRa i CRa. A ta prozor između RRa i CRa ima na obje strane naklon prema gore - "A", i tako odbija refleksije ka stropu - koji ima opet apsorbere.
U CRu to je malo manji problem ali je svejedno dobro da je staklo nagnuto (stvarno toplo priporučujem), u RR pa je to "must"; soba je mala, svaka refleksija če se ti odraziti na snimci/ mikrofonu. Kad je staklo nagnuto (cca. 15 a bolje 30%), zvuk od instrumenata če se reflektovati od šajbe opet ka stropu, gdje je opet apsorber.
U gotovo svim ozbilnim studijima imajo takva rješenja.
Staklo neka bude čim deblje, neka se ne naslanja na okvir (npr. silikon), u glavnom staklo neka "pliva" bez kontakta sa okvirom. Kad imaš umetnuta stakla onda neka steklar iscrpi vazduh iz prekata (ovdje u Slo. nisu baš kvalitetni staklari ali to jim nije baš neki opasan zadatak  ), nek napravi čim veči podtlak/ vakuum (jer se u apsolutnom vakuumu vibracije, zvuk... ne prenosi, osim u Sci-Fi filmovima  ).
|
Ok, to cu i probati da uradim bas kao sto kazes, zid mi je 38 cm debeo, nakrivicu staklo najvise koliko bude prostor dozvolio... Samo nisam bash siguran oko tog sto kazes "plivanja" stakla. Kako to precizno da kazem majstoru ? Ok, bez kontakta sa okvirom,
ali objasni mi malo detaljnije kako to mislis ?
I samo jos jedno malo pitanjce u vezi akustike generalno... Poslije svih topica koje sam ovdje procitao i na osnovu nekog iskustva, kapiram da je pozeljno da je sve u CR simetricno postavljeno,
ali koliko je to stvarno bitno ? Ono, stavim rack/ormar/komodu da stoji sa jedne strane mix pozicije, a sa druge nema nicega ili nesto ima, ali drugih dimenzija, bilo kako samo da ne postoji precizna simetrija ?
I... znam da se zvuka u svemiru nema... osim kad Luke Skywalker puca iz svog X-winga