View Single Post
Old 04-05-2008, 12:17 PM   #12
Spofolica
Junior Member

Spofolica's Avatar

Default Re: Kucni studio - Ideje i sugestije

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
@spofolica
dok ti se ne javi neko od strucnjaka sa foruma, dati cu ti par savjeta,
koja sam nakon 3 (rijecima:tri) izgradjena studija usvojio (dakle, teorija+praksa)

soba ti je zadovoljavajuceg oblika za solidan lede dizajn, nedaj se zbunjivati

-dead end bi bio na kracoj strani, kod balkonskih vrata
tu bi stavio radni stol, naravno, pomaknut za 1-1,5m za slobodan prolaz do balkona
(ujedno i vrlo vazno pravilo da zvucnike sto vise udaljis od zidova)
u te kutove stavit dooobre trapove.. sto vise apsorpcije iza i pored monitora

-live end je dakle na suprotnoj strani, kombinacija difuzora i nesto apsorbera(eliminacija prvih refleksija)

sto se tice vocal bootha-moraces sam da odlucis kako i zasto,
postoje ti razna, prenosna pomagala, npr. SE Reflection filter, itd..
ali ne ocekuj cuda od njih (probao-znam)

eto, za pocetak

sretno sa gradnjom!
Hvala na savjetima, tako sam nesto i mislio ! Ali citajuci i razmisljajuci, sinoc sam dosao na novu ideju, samo ne znam da li je bas izvodljiva, nadam se da cete mi pomoci. Posto imam dosta veliki i neiskoristen balkon, mislio sam da ga pretvorim u recording room/vocal booth. Tu bih stavio mikrofone, pojacala, drum set...

E sad, mogu li ja to ? Stan mi je na drugom spratu, na ulicnoj strani, kola prolaze al nije neka pretjerana buka. Posto bih isao sa zastakljivanjem, stavio bih dvostruko ili i trostruko staklo i vidite povrsinu koju bi staklo pokrilo, ostalo su zidovi, sa tim sto su produzeci bocnih strana pola staklo pola zid. Pregrada izmedju mixing i recording rooma bi bila jedna vrata i staklena pregrada velicine prozora (kao u "pravim" studijima") i zid debeo 38 cm.

Pitanje je samo mogu li ja taj recording room solidno da izolujem za snimanje ?

Photobucket
Spofolica is offline   Reply With Quote