Quote:
Originally Posted by Edi Prog
Na vise mjesta sam procitao ono sta Miha kaze da je ispravno. Konkretno, potrazio sam broj od Future Music-a di je tema "Perfect Monitoring".
Citiram autora:
"Only one, or possibly two monitor levels will be used. When you want to monitor at a reduced level, the "dim" switch should be engaged"
Obrazlozenje bi bilo u laickom prevodu da se uho navikne koliko je ustvari mix glasan i na taj način valjda bolje kontroliras dinamiku miksa jer se uho navikne uvijek na isti level i onda "zna" koliko je nesto glasno.
Poslije isto pise ovo:
"This helps eliminate problems such as ear fatigue and psycho-acoustic perception changes with varying loudness".
E sad dali se treba drzati toga sta oni pisu, pojma nemam. Ali nekog smisla ima.
|
He, da se mi drzimo Future Musica, gde bi nam kraj bio
eto recimo to ima smisla, ali evo ja sam mnogo puta usrao mikseve bas zato sto sam konstantno slusao na istom nivou! pa sad da li da verujem editorijalu FM-a ili svom iskustvu? ... biram ovo drugo

bas zato sto se uvo "umori" i navikne, mnoge stvari ti promaknu ! Ta FM varijanta mi jedino pije vodu u filmu, gde si non-stop na istom SPL-u i moras da dramski odrzis kontinuitet... kad sam asistirao na miksu filma, bilo je tako, fiksni SPL 85db i DIM-ovani level (...42 db, tako nesto...)
pozzzz