View Single Post
Old 22-04-2008, 11:28 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Preamp vi?e ?umi zbog lo?ije struje?

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Probao sam isti preamp kod mene (na RME HDSP 9632) i kod prijatelja (na Presonus FIREPODu) koji živi u drugom delu grada. Test sam vršio tako što nisam ništa utakao u ulaz preampa,
Shum mikrofonskog preampa se ne meri tako, ne smes ostaviti ulaze da "plivaju", ako zelis iole relevantne rezultate. Pogledaj po netu, imas informacija na tu temu...
Quote:
već samo snimao izlaz (šum). U dva testa sam podesio gain preampa na isti nivo i dobio različite rezultate. Kod drugara je šum bio niži za ~12dB. Moj RME je setovan na +4dBu input level, presonus nema nikakvo podešavanje, ali predpostavlja se da je +4dBu.
S obzirom na red velicine razlike u sumu, pogledaj koliki je maksimalni ulazni signal za rme i presonus, bez obzira na to sto su ti podesavanja "ista"... +4dB vazi za RMS vrednost signala, treba pogledati koliki im je headroom na ulazima ... kod mene je na lynx L22 maksimalna vrednost ulaznog signala +20dBu (rms!) i TAJ NIVO daje 0dBFS na pik-metru miksera... setovanja su postavljena na +4dB, naravno... razlika od 16dB je headroom... znaci +4dBu daje kod mene -16dBFS!
Quote:
Ne znam šta bi moglo biti uzrok ovakvog rezultata, 12dB je ipak značajna razlika. Da li je u pitanju loša struja? Šta se tu može učiniti, osim selidbe u drugi deo grada?
.....
Osnovni problem kod bilo kog merenja, je "dobiti relevantne merne rezultate", tako da ako te ovo bas mnogo brine, da si dosao cak do selidbe, mozda nije lose pre tog koraka, prouciti nacin merenja shuma sprave koju si merio, kao i prouciti kartice s kojim zelis da meris... mada ne vidim smisla u merenju s dve razlicite kartice, ako je jedna (RME) ispravna... isuvise se razlikuju "stilovi" izrade (pogotovo) oko definicije "+4dBu" od proizvodjaca do proizvodjaca, da bi mogao olako da se oslanjas na njih...
Znaci, pre svega treba kalibrisati instr... pardon... karticu kojom meris

pozdrav i srecno merenje

bogi

p.s. pazi i na nebalansirane i balansirane ulaze/izlaze...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote