View Single Post
Old 23-03-2008, 11:35 PM   #9
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Internet pretrazivac

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
ne samo da volim, prosto sam opsednut njegovim romanima, a bogami i naukom. Ne znam da li znate, ali on je igrao PRESUDNU ulogu u razvoju radarske tehnologije, prakticno zapoceo konkretne planove za lansiranje telekomunikacionih satelita, bio jedan od najcenjenijih naucnika-futurologa, neka od njegovih predvidjanja su se ostvarila zaprepascujucom tacnoscu.
Ovo su ti vrlo nesmotrene izjave... previshe chitash popularnu beletristiku i nauchnu fantastiku, a pre malo ozbiljne autore i nauchne radove.

Radare su njemci imali davno prije britanaca, a Clark je savjetovao britance utoliko shto ih je uputio da potrazhe pomoch od amerike i njihovih znanstvenika. To jest bilo presudno za razvoj primitivnog britanskog radara, ali ne spada bash pod "razvoj radarske tehnologije". Vishe je u domeni konzaltinga
Clark je predvidio buduchnost utoliko shto je prochitao knjige koje shiroke mase ne zanimaju pa je kroz popularne i relativno plitke SF priche prenio ono shto je prochitao od drugih. Tipovi poput Tesle i McLuhana su pisali o tome davno prije nego se Clark uopche rodio. Ne kazhem da tip nie bio nachitan, svestran i dobro upuchen koristechi veze iz masonskih lozha (kao i Stanley Kubrick, David Copperfield i slichni mega poznati zabavljachi za shiroku publiku), ali definitivno nie bio prorok. Njegov posao je "entertainment", a ta rjech je slozhenica pojmova "enter" i "tenet" i nema nikakve veze sa zabavom.

"Anyone who tries to make a distinction between education and entertainment doesn't know the first thing about either."

Marshal McLuhan

Da si malo pazhljivije chitao Odiseju 2001. i njene nastavke shvatio bi to i sam... tamo je naime sve lijepo objashnjeno onome tko razumije metaforu iza plitke SF radnje. Odiseja 2001 je komprimirana povijest i upozorenje za buduchnost.

Ne kazhem da je Clark losh tip... dapache... jedan je od rijetkih upuchenih koi su si dali truda uputiti i nas ostale u "male tajne velikih majstora", ali vechina njegovih fanova shtuje lichnost Clarka a ne vidi u chemu zapravo jest vrijednost njegovih radova.

Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima?

Izvinjavam se zbog off topic-a, ali moe namjere su iskljuchivo edukativnog karaktera