Quote:
Originally Posted by perun
Ne postoji fiksni iznos, naravno. Imas bodove (za pop od 1-3), u zavisnosti od toga da li si sam prijavio pesmu imas 1 ili 3... Hahaha. Sistem naplate ide po minutu emitovanja. Puta odredjeni broj bodova. Na kraju se sve sabira za svakog autora po izvestajima (kosuljicama) pristiglim iz Nac. i Kom. stanica. Onda se 40% lapi, pa neko ko glumi Up. odborasa zaradi vise od najvrednijih kompozitora, iako je on obicna kita. Itd. Dalje znas... Ili pretpostavljas...
|
Prvi deo je malo vestije objasnjen u onom PDF-u gore ("Plan raspodele autorskih naknada")
Sto se drugog dela tice, da li mozes da mi objasnis koji je mehanizam "lapanja" love, bilo koje kolicine - a kamoli 40%?? Isto tako mi je zanimljivo (cista radoznalost) - ko "glumi odborasa", a ko je "najvredniji kompozitor"?
Quote:
Originally Posted by profa02
EEEhhheeeee dragi prijatelju, a iz kog razloga (sem para) se treba baviti muzikom? Sviranje kod kuće je jedan stvar - recimo da je u pitanju ljubav, ali deo sebe dati hiljadama ljudi...
Nije u pitanju inat, već upravo praktičnost: i da imam hit poput Ogijevog - Hajde cico - nisam siguran da je isplatljivije od pljeski.
|
"EEEhhheeeee dragi prijatelju", muzikom se NE TREBA baviti...muzika je (za one koji su zaboravili) UMETNOST!!!Postoje mnogo laksi nacini da se zarade pare, za muziku je neophodan DAR...
Nemamo pravo da se zalimo na "scenu", dok god je jedini motiv za bavljenje muzikom - lova. Zato imamo kamaru netalentovanih nadri-kompozitora, nadri-tekstopisaca, nadri-aranzera, nadri-producenata...oni "uvaljuju" svoja diletantska "remek-dela" nadri-pevacima, nadri-pevacicama i nadri-bendovima...u najboljem slucaju, prave bezuspesne "kopije kopijinih kopija", galame da je to super, "to publika voli", vezbaju bahatost i rade "nove projekte"... bojim se da nam je ta "prakticnost" dosla glave...
Nije "Cica" nikad planirana da "napravi pare"... napravljena je bez ikakvih ambicija, iz zezanja. Jedino sto ima je STAV - sve posle toga je slucajno...
Quote:
Originally Posted by profa02
Taman sam mislio da su u ovoj dr?avi, svi sem mene, zadovoljni stanjem na muzičko-pravno-ekonomskoj sceni... Ali, gle čuda - upravo mi se javio jo? jedan nezadovoljnik.
Zbog tebe, dragi nepoznati prijatelju, nastavljamo sa temom.
Sokoj - organizacija za za?titu autorskih prava kompozitora, aran?era i tekstopisaca, osnovana je sa ciljem prikupljanja novca od svih koji eksploati?u muziku i na taj način ostvaruju zaradu, kao i raspodele tog novca autorima čije su kreacije doprinele toj zaradi.
Član 42. Statuta Sokoja (Statut mo?ete u celosti preuzeti sa sajta Sokoja):
Od sredstava iz prethodnog ?lana odbijaju se tro?kovi
obavljanja delatnosti Sokoja.
Na osnovu utvr?enih rezultata poslovanja u prethodnoj
poslovnoj godini, Upravni odbor projektuje tro?kove
poslovanja za teku?u poslovnu godinu, s tim da ti
tro?kovi, po pravilu, ne mogu biti ve?i od 30%
ostvarenog prihoda u teku?oj poslovnoj godini.
Na osnovu nezvaničnih informacija, Sokoj je za 2006. god. inkasirao preko 200.000.000 din. Na sajtu Sokoja, u rubrici -Analiza autorskih honorara, pi?e da je fond za raspodelu 82.791.974,50 dinara. Nigde nije navedeno kolika je uplata???
Na istoj stranici:
U raspodeli za 2006. godinu učestvovalo je 6.807 autora i nosilaca prava a prosečno obračunat autorski honorar iznosio je 7.637,00 dinara.
Hajdemo na matematiku: 6807 x 7637 =51.985.059 din
51985059/82791974=0.627 iliti 62,7 %. ?to definitivno nije 70%.
Da sam kojim slučajem sa njima potpisao ugovor, definitivno bih se osećao pokraden.
|
Prijatelju, nekoliko postova ranije si
kao cinjenicu naveo da je SOKOJ naplatio 200.000.000 dinara, a u medjuvremenu se to pretvorilo u "
nezvanicnu informaciju"...
Ne verujem da na "razliku" od skoro 120 MILIONA dinara jos uvek niko nije otisao na ozbiljnu robiju...dakle, ne verujem da je (ni zvanicno ni nezvanicno) u SOKOJ uslo 200.000.000 dinara.
Kako god, matematika nije tako jednostavna... pise da je "u raspodeli ucestvovalo 6807 AUTORA i NOSILACA PRAVA".
AUTORI su tekstopisci i aranzeri, a NOSIOCI PRAVA su kompozitori...
Zbog razlike u procentima zarade, mislim da tako jednostavna matematika daje pogresan rezultat...pride, postoji i deo para koji SOKOJ isplacuje STRANIM autorima...
Nisam bas siguran da su tu neke "kradje", "utaje" i slicno, moguce...u svakom od tih odbora i komisija sedi dovoljno ralicitih ljudi koji kontrolisu jedni druge i cekaju i najmanju gresku onog drugog - da ga sa velikim zadovoljstvom gurnu na robiju...
Quote:
Originally Posted by master29
Naravno,po samoj logoci si pokraden pre nego sto i sam svatis  brzinom munje.Ej ljudi pa u Sokoju ima advokatska sluzba koja godinama nista,APSOLUTNO nista nije uradila.Izglasali su upravni odbor(za koga????)
Neki likovi sa jednom pesmom koja se nije ni cula dobijaju ekstra honorare,dok drugi cije se pesme godinu dana u fulu vrte po tv i radio stanicama dobijaju crkavice.Eto toliko o njihom postenju.Stigao mi je izvestaj da su na toalet papri potrosili 80.000 din za paketice njihovoj deci 24.000din ej gde je tu logika.Imaju pun k..ac zaposlenih koje kad zoves kazu,sto se nama zalite pa imate upravni odbor.Smeeeeesno godinama lade jaja i za to dobijaju pare ide im staz a stariji umetnici crkavaju od gladi.ssrammmmmmmota nad ssssssssramotama
|
Quote:
Originally Posted by master29
Josh nesto sam zaboravio,znaci svojim ocima sam gledao izvestaj na godisnjem nivou za pesmu "Zagrli me ti i oprosti mi(Gordana Stoicevic)"koja je pune dve godine apsolutni hit na svim Tv,Radio stanicama,Peva se po svim kaficima i diskotekama.Preko 1000 puta je bila na tv,sigurno 5 puta vise na radiju,Svaki svirac(narodna muzika) je svira bar po dva puta na vece.EEEEEEEJ covek je dobio 3890din pa vi racunajte po njihovim kvotama koliko se puta pojavila uopste.Po njima se pojavila 50tak puta ukupno na svim tv i radio stanicama u toku godine.Radio stanica ima oko 950 u Srbiji,televizija bar 50tak pa vi racunajte.Stvarno velika sramota.Zato zaboravite Sokoj to kod nas nema nikakvu funkciju,radite i uzimajte kesh na njih ne racunajte
|
Blago tebi, meni nije stigao izvestaj o potrosnji toalet papira...
Lako se upadne u tu "ukinimo SOKOJ" histeriju... tesko je pokusati da objektivno sagledas problematiku. To sto je pesma o kojoj pricas (koju nisam cuo ni u jednoj kafani, nisam je video ni na jednoj televiziji, ni jednom je nisam cuo na radiju - a to je nemoguce, po tvojim statistikama!) zaradila 3890 dinara, je problem NEPOSTOJANJA ZAKONA koji OBAVEZUJE EMITERE I OSTALE KORISNIKE da dostavljaju tacne i precizne podatke o emitovanoj muzici. SOKOJ NEMA mehanizam prinude i jedino resenje je ono sto sam na pocetku ovog kilometarskog posta rekao - UKIDANJE LJUDSKOG FAKTORA i AUTOMATIZOVANJE SISTEMA ZA EVIDENTIRANJE EMITOVANE MUZIKE.
To je veoma skup sistem, ali brzo daje TACNE rezultate. Kako nikom od "boraca za zastitu intelektualne svojine" nije palo na pamet da se jedne godine ODREKNE naplate autorskih prava - sa namerom da se od tih "pogresno rasporedjenih miliona" kupi kompletan sistem sa kojim ce moci da prestanu da brinu "sto onaj ima vise"?
Sve u svemu - ovakve rasprave su bez kraja i pocetka...
Ne kazem da je SOKOJ idealna, bezgresna firma, ali u opstem bezakonju radi koliko moze i sta moze. Kao i svi vi, zelim da dodje vreme kada cemo praviti po desetak KVALITETNIH pesama godisnje (umesto po 100 bilo kakvih) i od toga ziveti lepo i udobno...
To bi moglo da se desi samo uz zajednicke KONSTRUKTIVNE predloge, nikako ako iskljucivo bljujemo i pljujemo po SOKOJ-u...
Mnogo veca "lopovstina" je OFPS...to je za drvlje i kamenje.
Ne bih zeleo da iko protumaci neki od prethodnih odgovora kao uvredljiv...
Ako ipak ima takvih - sta da vam radim, zalomilo vam se...