06-03-2008, 12:51 AM
|
|
Moderator
|
Re: Nivo traka u aranzmanu
Quote:
Originally Posted by RokStudio
@idekius: odnos signal/šum ostaće isti, naravno, ako se snima sa manje gaina pa kasnije pojača, isto kao da se odmah snima jače (tako se snimi i jači šum), tako da ta primedba ne stoji. Ono što se gubi je raspoloživ dinamički opseg i to je jedini problem. Oni koji podržavaju ovo o čemu pričam smatraju da je taj dinamički opseg dovoljan da izdrži i znatno smanjenje nivoa snimanja a da i dalje bude iznad potrebnog da pokrije ceo opseg analognog uređaja koji je taj signal proizveo (npr. preamp-a ili line izlaza miksete). Ono što se, s druge strane, dobija, a što neki uz podsmeh odbijaju da makar demantuju, jeste da svaki signal pre nego što se digitalizuje biva nekom analognom metodom pretvoren u line level signal koji na svom nominalnom nivou svakako ne odgovara 0db na konvertoru, već nekom daleko manjem. Da bi se taj signal pojačao tako da A/D konvertor snima blizu klipovanja, izlaz analognog uređaja mora biti pojačan skoro do kraja overheada što čini da signal koji se digitalizuje više nije prirodan već pun distorzionih elemenata nastalih u analognoj opremi koja je prinuđena da radi daleko iznad svog nominalnog nivoa kako bi proizvela signal tražene jačine.
Ovo objašnjenje koje sam sažeto prepričao je meni delovalo interesantno ali nisam bio ubeđen dok nisam eksperimentalno došao do potvrde (subjektivne, naravno). Sad tako snimam u sviom malom, kućnom, amaterskom, neukom, rok studiju, a da nekom govorim kako da snima turbo folk - naprotiv, neka slobodno nastavi u crvenom (ovo poslednje nije bilo za idekius-a)
|
mislim da je problem u tome shto ti nisi bash savrsheno razumeo sve to.. sve jedno, ako si zadovoljan zvukom, pichi dalje.. prosto und jednostavno.
|
|
|