03-03-2008, 05:04 PM
|
|
Member
|
Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?
Quote:
Originally Posted by Topaz
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno.
Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre.
|
Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ( Slu?beni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i na?ao u ?ifarniku sledeće oznake:
"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu du?e od godinu dana vr?e rezidentima (nerezidentima), najče?će kao plaćanja između članova porodice i dr."
Prema tome prva ?ifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.
U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vr?i plaćanje pa se tu ka?e:
"23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;
- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za na?u priču)
Jo? da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Slu?beni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Slu?beni glasnik RS", broj 24/2007).
|
|
|