View Single Post
Old 02-03-2008, 01:17 PM   #6
vly
Member

vly's Avatar

Default Re: Kradja Intelektualne svojine u Srbiji

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Tesko je jurit piratski softver u zemlji gde je prosecna plata otprilike kao i jedna primerak Microsoft-ovog Winda.
Druga stvar je da (sto se nase branse tice) realna naplativost autorskih prava krece izmedju 10-15%. Ovo kao nije kradja intelektualne svojine.
To za zarade je nazalost tacno,ali ne objasnjava bas kompletno problem.
Svaki pocetak je tezak,sem ako covek nije rodjen kao bogati naslednik...

Ja kad sam kao klinac pocinjao da se bavim muzikom,dok sam isao u nizu na klavir,kuci sam prvo imao neku razdrnadanu akustaru,pa kad sam nesto naucio na njoj izmolio sam roditelje da mi kupe JEFTINU SOLTON(krsh i katastrofa!!)elektricnu gitaru,pa sam na njoj svirao godinama,pa tek posle jedno 5 godina svirki,demo bendova,i dobijene prve ploce sam ustedeo da kupim svoj prvi pravi instrument-Fender Stratocaster,koji i danas sviram.
Svi smo tada svirali,radili,stedeli koliko je ko mogao.da bi kupili jos neku spravu,pa prodas staru,malo dodas,pa kupis novu, pa itd itd,i ako si vredan i dobar i uporan u svom poslu,uz dosta truda mozes da steknes jednog dana i ceo studio!

Danas,klinci ulaze u posao tako sto kupe za 100-200 e sav softver ce im ikad u zivotu zatrebati u poslu!To je sasvim ok za rad po kuci,dok se nesto ne nauci,ceo svet tako radi(i u zemljama sa zakonima koji funkcionisu i primenjuju se)ali se ne moze opravdati kad udjes u neki kao profi studio koji se svede na nabudzeni kompjuter,napunjen gomiletinom piratskog softvera,koji bi da je placen,kostao bar kao 15 tih kompjutera.

Ja razumem besparicu,i znam i sta je i imati i nemati,sve sam to prosao,ali nekada si jednu pristojnu klavijaturu ili ne daj Boze sempler morao da platis izmedju 2000 i 5000 maraka, a danas je nekom postalo neshvatljivo mnogo da za VST instrument plati izmadju 200 i 500 e ,a sa ta dva pametno odabrana VST-a moze vec da zavrsi celokupan bilo kakav posao sa bilo kojim zahtevima(ako ume)!?!

Tu mislim da prestaje prica o besparici,a pocinje o nasoj bahatosti i "sta me briga moze mi se"trenutku koji potoji SAMO ZATO sto ova drzava ne sankcionise ozbiljno kradju intelektualne imovine.
vly is offline   Reply With Quote