View Single Post
Old 19-02-2008, 03:08 PM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: drveni stalci za zvucnike

Quote:
Originally Posted by SandRob View Post
jebate, citam ovo sto pisete i naravno, pola toga ne razumin, ali nekako stecem dojam da se u 'tehnologiji snimanja' u zadnjih 50-tak godina nista znacajno nije prominilo, osim medija. tehnike snimanja su iste, cak i mikrofoni, preampi i sl. samo sto se nekad snimalo na traku a sad se snima na disk.

s druge strane u 'tehnologiju slusanja' stalno nesto novo.
Pa ni u tehnologiji slusanja nema Bog zna sta novog, ovo o cemu mi pricamo nije bazirano na "rocket science"... nego na pazljivoj (kritickoj) primeni dostupnih naucnih dostignuca i konkretnih iskustava na terenu (ponajvise odgovori na pitanje "kako ti sad zvuci ovo?")

Tehnologija izrade i konstrukcija transducera (zvucnici, mikrofoni) je prilicno stara, i malo se sta tu menjalo. Tehnologija snimanja i obrade signala, se najvise promenila (da li se unapredila ili ne... nebitno je sad, da ne ulazimo sada u analog vs. digital wars)... Pod tehnologijom snimanja podrazumevam bas to sto si naveo da se razlikuje... nekada na traku a sada na hard disk... znaci, ne mislim pri tom na mikrofone i "baratanje" s njima...

Ako izuzmemo izum "modernog" difuzora koji je "skorasnjeg" datuma (1970, Manfred Schroeder), cela akustika studija se prakticno zasniva na osnovnim saznanjima i principima stecenim u periodu II sv. rata (Leo Beranek)... gde su se bavili zastitom od buke u avionima.... a kada budu izmislili premaz (farbu) za zidove koji apsorbuje ravnomerno sve nanize do 100Hz... onda cemo imati promenu tehnologije rada.. ali principi ostaju opet isti.. kao i kod snimanja ("baratanje" mikrofonima).. i tu se malo sta moze menjati,... osim da covek sam eksperimentise i unosi "sebe" u celu pricu. Pravila i ima i nema... u tom slucaju.

pozdrav

bogi

p.s. ja se trudim koliko god mogu da pisem jednostavnim recnikom, i izostavim terminologiju za cije razumevanje je potrebno specificno visoko obrazovanje... e sad, nekad mogu a nekada ne... jer ove tekstove moze citati svako ko zeli...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote