View Single Post
Old 11-11-2007, 09:49 PM   #1
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Default Re: Uskoro udruzenje!

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..
Ne mozes to da resis tako kako si mislio... ili radis legalno ili ne, nema nista izmedju. E sad ne znam da li studio mora da se osnuje u okviru preduzeca, mislim da ne mora, tako da samo treba da se raspitas kakva registracija ce te najmanje u buducnosti kostati, jer sama registracija bilo cega nije problem, bitnije su kasnije stavke. Preduzece je generalno najskuplje jer su veci minimalni doprinosi, knjigovodje traze vise para, veca je odgovornost, kazne su vece itd. da ne nabrajam... ali zato ima i svoje prednosti jer preko preduzeca mozes da radis i nesto drugo usput, trgujes opremom, delovima ili sl. (ovo sl. znaci sta god pomislis, od prodaje krompira do avionskih motora). Pogotovo je dobra stvar ako si u sistemu pdv-a sto mozes da kupujes opremu kao osnovno sredstvo za rad bez poreza od 18%.
Ima tu jos mnogo stvari koje su od uticaja ali... prvo moras tacno da znas sta hoces, tj. da napravis svoj licni biznis plan, da procenis visinu zarade koju bi ostvario i visinu tekucih troskova i amortizacije, pa onda sa nekim pravnikom i/ili knjigovodjom da vidis koliki su troskovi i kakve su obaveze (i prednosti i mane u poslovanju) u raznim kombinacijama registracije (da li preduzece, atelje ili nesto drugo, u to nisam upucen). Tek onda mozes da sklopis kockice i da odlucis za koji vid poslovanja da se odlucis. Ono sto treba unapred da znas je da svaki vid legalnog poslovanja zahteva maksimalnu ozbiljnost jer drzava ne prasta greske tipa "nisam znao, sutra cu majke mi, zeznuo me Zika..." i vrlo su agilni kada su u pitanju prekrsaji i naplata kazni zbog istih. Zato treba dobro da proucis svoje buduce obaveze da ne bi bilo problema.
Sto se tice inspekcije, ukoliko otvoris javni studio, reklamiras se itd. (znaci nije kucna varijanta i reklama od "usta do usta") velike su sanse da ti upadnu i osasave te.
A, da... pri svemu ovome imaj na umu da ako otvaras legalno studio, sav softver mora da ti bude legalan, bar na kompu koji se vidi.

Srecno
Pozz