View Single Post
Old 05-11-2007, 11:34 AM   #25
Don Solaris
Pro Member

Default Re: OT: Kompresor (pomoc)

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
e moj Don
ne slusa se sound mjernim instrumentima nego UHOM....

WAVES su PLASTICNI
stojim i ja iza toga sto je Tomo rekao ....

IMAM USI PA SLUSAM
Sla?em se da se kompresor slu?a u?ima - ne instrumentima. Ja samo ?eli reći da Waves ne stvara plastiku. Waves ne stvara apsolutno ni?ta i upravo u tome i jest problem.

"Plastika" eventualno nastaje u u?ima slu?aoca. Jer ako si dugo vremena koristio analogne kompresore ili jo? bolje one sa cijevima, da si navikao uho na prirodnu "toplinu" koji oni daju.

Nasuprot toga, čisto matematičko sumiranje koje radi večina soft kompresora dati će pomalo "hladan" odziv jer soft radi -> bez gre?ke. U tome je problem - ?to nema gre?ke! Dokle god ne uđe? u clip, nema izobličenja, nelinearnosti, mikrodistorzija, pomaka faza po frekvecncijama i sl, več sve savr?eno sjeda nazad na svoje mjesto, ?to se ljepo vidi na slici iznad.

Međutim kada na tom istom softweru uđe? u clip, to je onda katastrofa. I mo?e? istog trenutka lagano Ctrl + Z. Kada na analognoj spravi dođe? blizu clipa, nema frke, male, kratke distorzije, pogotovo kod lampi, stvaraju ugodan i prirodan osjećaj kod na?eg uha. Naravno. Cjela priroda koja nas okru?uje zvukom 24 sata zvuči tako.

OT:
Vezano za spektralnu analizu. Kad pogleda? neki kvalitetniji mp3, mo?e? točno vidjeti kako fale neke frekvencije i o?tečenja signala. Neka od tih "o?tečenja" na?e uho uopće ne primjeti, no spektralni analizator ih ljepo prika?e jer je daleko superiorniji od na?ih nesavr?enih čula. Pogotovo u srednjim i visokim frekvencijama. Ako pogleda? u tu sliku iznad, vidjeti će? da nema brisanja informacija, zamučivanja i sl. Sve je orig isto, samo su amplitude skočile.
Don Solaris is offline   Reply With Quote