Thread: dim-ovi
View Single Post
Old 22-09-2007, 04:15 AM   #19
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Diminished, augmented....

Za novog clana Stukelju:
Nastupas prilicno agresivno i samouvereno celo vece. Uglavnom pricas u prazno, a ono sto i kazes konkretno je prilicno neodmereno. Pises velikim slovima sto se u "forumskom pravopisu" tretira kao vikanje i time iritiras prilican broj ljudi. Molim te, povedi racuna o ponasanju ubuduce. Ovo je moderatorsko upozorenje.

Sto se tice tvog odgovora na temu "Dodji do mene na casove...", hteo bih da te podsetim da ovde jos niko nikome nije naplatio podeljeno znanje, te se svi pitamo celo vece "gde nam je pamet bila svih ovih godina...?"

Ovo cisto "onako"... Eticki...

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Sto se "dima" ili dvostruko umanjenog, kako smo mi nekada ucili, taj sklop, tojest akord, je bez konkretnog tonskog korena, jer je on, da se tako izrazimo,
"siroce" dominantnog septakorda,petog stupnja, sa snizenom nonom (9 stupnjem)
Bez namere da osporavam vase znanje, moram samo da napomenem da "dim" nije "dvostruko umanjeni" vec samo umanjeni akord (kvintakord ili septakord). To je lestvicni akord na 7. stupnju u duru i na 2. stupnju u prirodnom molu (kod mola je malo komplikovanije, ima jos jer imamo tri vrste mola, pa se i rasporedi polustepena kod njih razlikuju, u harmonskom imamo cak i stepen i po, ali necemo sada o tome.). Ono sto je mnogo bitnije je njihova primarna funkcija, a to je "zamenik dominantine dominante".

Na primer:

Ako smo u a-molu...

2. (h-d-f) vodi u 5. (e-gis-h), a ovaj opet u 1. (a-c-e)

Znaci u klasicnoj harmonskoj sifraciji, to bi bilo : DD (zamenik) -> D -> T

Namerno govorim u trozvucima jer kod cetvorozvuka je to malo komplikovanije jer imamo i poluumanjeni, tvrdo umanjeni...
Takodje je komplikovanije kako se glasovi vode pri promeni funkcije. Ima tu i par pravila, ali je najbitnije da dobro zvuci (ako nekoga zanima mozemo i detaljnije, ali za ovo sada je vec potrebno i predznanje)

Ako nekome treba kao osnova, ne bih sad zbunjivao ljude sa detaljnim teoretisanjem.

Izvinjavam se Slobo zbog ove upadice, ali ona realno nije bila zbog vas, vec sam video da se dve starnice svasta pise, da neki vec drze privatne casove, pa sam morao ipak da se umesam.

Pozdrav!

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline