Quote:
Originally Posted by slowstar
.....
Sto se poredjenja raznih, na ovom "rat i mir" threadu tice,
|
slowstar, dobrodosao na thread gde mi se pre godinu i po dana "dogodio Forum"
Quote:
mogu skromno da izjavim:
1. NE CUJEM razliku izmedju 2 sekvencera (audio naravno) sa istim i/o interfaceom, i na istoj masini.
|
ok....
Quote:
2. ITEKAKO CUJEM razliku kada je MIDI u pitanju, mislim na timing, to itekako zavisi od sekvencera, MIDI interfacea i od masine. ritmicki su hardware sequenceri bolji od P.C. a izuzev kada je u pitanju vrhunski interface kao sto je UNITOR 8 ili AMT 8, naravno sada cu da izazovem gnev kod nekih ucesnika, ali ponovo tvrdim da MAC ima bolji tajming od P.C.a, sa cim se par mojih kolega potpuno slaze, a to ima i logicno opravdanje
(Core MIDI)
|
Ajd da opet ispricam, nekada sam se bavio telekomunikacionim real time aplikacijama.... i za te stvari (MIDI pogotovo) postoje specijalni operativni sistemi,.... koji su najcesce mali i "jadni" ali vrlo precizni (kompromisi! cesto nemaju ni vga displej)... takvi os-ovi se zovu "
hard real time" i nisam cuo da ih igde u audiu koriste (verovatno zbog nepodnosljive cene), mada bi bili izuzetno korisni za MIDI na klavijaturama i recimo, automatizaciju kod miksera.... no verovatno se o tome mnogo ni ne prica... (neki od poznatijih su
RTEMS,
QNX,
VxWorks,
pSOS,...)... dodatni draw-back je da prakticno zahtevaju namensku procesorsku plocu, i da nisu jednostavno portabilni na obicne desktop masine (ukljucujuci i MAC i PC)
Po nekim generalnim klasifikacijama prema performansama u smislu preciznosti u ovakvim primenama iza ovih RTOS, dolaze
soft real time operativni sistemi, i tu spadaju i general purpose operativni sistemi... uglavnom unix-oliki, kao sto su Linux, BSD, OS X,... koji se standardno pojavljuju i na obicnim desktop racunarima....
Windows po testiranjima, dolazi u trecu grupu...
Ovo sam proucavao pre vise od pet godina, i podela je prakticno validna za Windows NT, da li se u proteklom periodu nesto menjalo... ne znam... ali znam da gomila utisaka koja su ostala da vaze kod ljudi koji se dugo bave ovim poslom, datiraju bas iz ovog perioda.
Problem je nastao u odluci proizvodjaca... jedna, unix grana, je od pocetka pazila na nacin obrade interapta, i prioritete multitasking aplikacija, stabilnost.... i drzala ih pod kakvom takvom kontrolom... dok je kod Windowsa primarno bilo da operativni sistem "mrdne" na svakom hardveru, da ima drajver za (skoro) svaku karticu na svetu... i da bude masovan... tako da kada se sve ovo postavi kao primarno... interapti i ostale "gluposti" postaju sekundarni... sto nije neocekivano... barem ne meni... nije uopste lako razvijati operativni sistem... i pratiti zahteve potrosaca... i nikako ne treba etiketirati Microsoftove programere kao nesposobne... daleko od toga, oni rade kako se od njih trazi...
Quote:
3. Od onih mixova koje sam cuo, i koje sam radio, MENI bolje zvuci sabrano na dobrom analognom mixeru nego ITB, mada u to ne smem da se zakunem
da je u 100% slucajeva tacno...
|
Primecujem da je ovo stvarno odavno predmet rasprava... ali eto... zadnjih godina u Srbiju dodjose barem desetak ozbiljnih velikih miksera... pa cemo videti... vreme ce pokazati svoje...
Iako sam u odnosu na vas sve ovde skoro "nagluv"... verujem da je znanje i iskustvo primarno u svakom poslu... bez obzira cime se radi... ali dobro znam da "ni bez alata nema zanata"...
Quote:
4. Tvrdim da je mnogo veca razlika primetna u raznim prostorijama ili sa raznim monitorima, nego u BILO KOJOJ od gore navedenih kombinacija.
Mozda sam mator i gluv, ali ovo drugo nisam ni ja a ni drugi primetili, naime sluh i vid me prilicno dobro sluze, ako vec neke druge stvari ne...
|
Hm da... to, verovatno, niko ne spori.... i to su stvarno ogromne razlike, drasticni uticaji, znaci, cak i ja to cujem.... mada je uticaj prostorije preterano potcenjen... sto se, na zalost, sveti onima koji to potcenjuju... mada cesto nisu toga ni svesni... ali dobro... covek se uci, ili se ne uci, dok je ziv...
Jednom prilikom sam, pre vise od godinu i po dana, bio i sam prenerazen sta sve covek (da... covek!) moze sluhom/mozgom razluciti... i s obzirom da sam testirao spravu gde sam vrlo precizno mogao da menjam neke parametre, bez uvida slusaoca koliko sam promenio, i da li sam ista promenio.... sam, prosto, eto, sam (onako, bez neke pripreme) proverio neke od tih potencijala kod ljudi, i nisam mogao da verujem... sto je jos najcudnije... nisu mogli ni ucesnici u "testu" da poveruju kada sam im preneo brojke (najvise zato sto nikada nisu zvuku pristupali na taj i takav nacin, niti je njihovo "nauceno" i "naviknuto" bilo spremno za ovakav pristup)... ali dobro...
U medjuvremenu je bilo tih saznanja jos puno... i sada mogu da kazem da me vise skoro nista ne moze iznenaditi sto se ljudskog sluha tice... i prakticno je u mehanizmu ljudskog sluha i uticaju ostalih stvari na njega "odgovor" na mnoga pitanja u dizajnu...
a taj nas "aparat" moze biti izuzetno rezolutan, pogotovo ako se covek kroz rad
iskreno upinje i bez milosti maltretira mozak, da nesto u ovoj vasoj delatnosti i postigne... to taj "aparat" dodatno razvija, cesto i u smeru koji vlasnik ni ne zeli, i cesto prevazilazi neki optimum za ovaj vas posao, pa pocne da smeta i odvlaci paznju... ali to je normalna pojava u svakom poslu koji se intenzivno i iskreno radi... elem, ako je to tako, onda mislim, isto kao i pre godinu i po dana, da treba prodiskutovati i o ovim "fenomenima" i ne treba ljude koji imaju problem (ne mislim na uobrazeni problem) ostaviti da lupaju glavom u zid, i sumnjaju u sebe... nego potencijalne predrasude na stranu... i ajde da vidimo sta moze tu sve da smeta... ako mogu da pomognem

jer je mozda lakse promeniti napajanje u pc ili plocu u pc, nego gnjaviti sebe glupostima.... na kraju... moze biti jeftinije... ako nista drugo...
Ovaj thread sam pokrenuo najvise zbog tog, vec sada davnog, mog, iskrenog iznenadjenja i dotadasnje sumnicavosti, ali i zbog ljudi koji su mi pomogli da to saznam, u cilju razmene iskustava, i
nikako mi nije bio cilj da ikoga isprovociram, da mi dokazuje "argumentima" da je to nemoguce
pozdrav
bogi