View Single Post
Old 13-06-2007, 05:42 PM   #58
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
.....

ukoliko identicna boja, jednom coveku izaziva razlicita osecanja, ukoliko identicne audio endzine koji reprodukuju identican sadrzaj, jedan covek cuje razlicito, to znaci da ga njegova percepcija vara i da nije u stanju da sagleda objektivno stanje stvari, bilo to zvuk slika, misao ili toplo ili hladno.
.....
Ne slazem se... isuvise podrazumevas.
Jes... ovo je stara tema... ne bih bas dalje diskutovao o njoj... imas svoje misljenje... super!

Problem je najveci u tome sta ljudi ad-hoc podrazumevaju da je "isto"... bez preteranog udubljivanja u materiju...

Govoris o "istom" DSP audio engine... govorilo se ovde o PowerPC i Intel procesorima... da li si ikada pokusao da isti programski kod, pisan, recimo u C-u, bez IKAKVIH izmena pokrenes na ova dva procesora... da ne govorim o poprilicnim razlikama u radu ovih procesora (ne kazem da je neki bolji, nego da nisu isti!)...

Bicu slobodan da primetim da je tebi IDEJA o tome sta treba da radi neki sofware dovoljna da podrazumevas da ako je ideja ista, onda je i softver isti... na zalost nije tako... ideja je jedno.... to je ono sto, posle svega, na kraju, zelimo... samo to. Realizacija je nesto drugo...

Spomenuo si nekoliko puta "identicno" i "isto"... ne ulazeci u detalje.

Znaci, ne govorim o "halucinacijama" nego o REALNIM (doduse, malim) razlikama u REALIZACIJAMA nekih ideja... a sad... zasto je nekima ista ideja dovoljna da poistovete ad-hoc dve razlicite realizacije ISTE ideje... to vec ne razumem....

Isti slucaj kao i sa kablovima... jer, naizgled... bakar je i tamo i ovamo, izolacija takodje... ideja ista, realizacija razlicita... razlike u zvuku?.... pa neko cuje, neko ne, itd... ja ne cujem!

nevolja je kada neko ko ne cuje ovako male razlike (da ponovim, ja ih ne cujem!!!) pokusava da "dokaze" (!?) da drugi "haluciniraju" i sta vec sve ne, polazeci SAMO od sebe... i koristeci samo svoje postojece iskustvo u razlicitim tehnoloskim realizacijama kao argumente.....

...A kao sto si rekao na pocetku... mi smo svi razliciti... a i ova pojava je takodje posledica toga.

Na kraju, nema tu mnogo mozganja niti filozofiranja... ili cujes ili ne,... ili ti smeta ili ne... podesavaj sve prema sebi... barem tako ja radim...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote