Quote:
Originally Posted by DarkosBK
Ma sve jo to druze do *aya, ja sam samo hteo da sa tehnicke strane problizim tu problematiku, sve ispade toliko apstraktno.Mi smo tu zbog muzike i dobrog zvuka, a tehnika zbog nas, mada ipak mislim da se rad zapocinje sa nekim elementarnim poznavanjem audio tehnike kako bi se produkcija podigla na sto visi nivo.Necu valjda kao jedan simpatican decko iz grada da pocnem aranzman tako sto cu prvo na Master staviti C4 i L2 (da se coveku povraca).
.........
Sto se tice K System-a, oni se na filmu koriste vec par godina (zar si ocekivao da ce momci sa Grand-a da to primene  ), tako da i u bioskopima u kojima se prikazuju ti filmovi (ima i jedan bioskop u Beogradu), duzan si da ispostujes norme SPL-a, kao i postavke zvucnika, kao i frekfentnog odziva tih zvucnika, tako da, stvar je veoma uigrana, samo u zemlji Dembeliji (Srbiji) niko ne prati norme i standarde.....
.....
|
Ja zivim u istoj toj Dembeliji o kojoj pricas, i ne smatram ovdasnju praksu muzicke produkcije, uopste tehnicki gorom od ostalog sveta, ako pricamo o kolicini RMS, o sadrzaju i kvalitetu ne bih da govorim, jer nisam kompetentan...
Sto se tice filma, pa mislim da sam o tome vec piskarao nesto u ovom starom threadu... nezahvalno je uporedjivati muzicku produkciju sa filmom, pogotovo od trenutka kada se muzicka produkcija docepala CD-a i digitalnog audia koji trpi tehnicki sta god zazelis... (siroti zvucnici su nagrabusili!!!)
Dok se muzika radila za vinil, to nije moglo, jednostavno tehnicki neizvodljivo, niti po kolicini bassa i subova u materijalu, niti po pitanju RMS, pa se koristio i POSTOVAO filmski standard za rms od -20dB... u nedostatku iceg boljeg... davnih godina...
Da ponovim, daleko od toga da je Srbija najgora po pitnju RMS, na kraju, sigurno se srbi nisu toga prvi "setili"... to je opsti, svetski, problem muzicke produkcije, bez izgleda da ikada bude resen (digitalni audio nosaci su tome potpomogli, Pandorina kutija je otvorena....)
Izuzetna je potraznja za spravama koje su u stanju da povecaju
JOS rms i/ili psihoakusticki osecaj glasnijeg (bez povecanja RMS), a da se nista ne raspadne u mixu.... ko to napravi, obogatice se prilicno brzo... tako da glavni tok "reke" ide nekim svojim putem...
pozdrav
bogi