View Single Post
Old 26-12-2006, 11:13 PM   #9
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen

Quote:
Originally Posted by boggy
Vidi kod Ivana u threadu... imas takodje na sticky...
Tu imas onu "grubu ivericu",... poigraj se malo sa njom... ako imas volju, i ako hoces lepe refleksije,... nije mnogo homogena, i nema puno lepka na povrsini, vise je drveta... a nije ni mnogo skupa... ona meni cak simpaticno izgleda. Moze ti dobro odraditi posao u cilju kombinacije apsorpcije i refleksije...
ma nisam bas jasno napisao, zelja mi je za RFZ zone posici upravo suprotno sa dodavanjem azmafon sloja - da mi jos malo zagusi visoke (>2k), vise nego sto bi samo konoplja - jer ce ukupna povrsina pod panelima biti manja (postotno na cijelu sobu) nego sto je to u vocal boothu (gdje mi zato azma nije trebao).

sto se tice ostalih non-RFZ podrucja, znaci bass trapovi i ostale lokacije , konoplja sa FRK daje finu, tek neznatnu refleksiju highs/hi mids, sto je pozeljno da rezija nebude premrtva,

Quote:
Originally Posted by boggy
Mozda cak da od necega takvog uradis nekoliko 734 na mestima prvih refleksija (bocno, gore i iza ledja)... ako ti finansijska konstrukcija i volja pokriva tu akciju, naravno.
prvotno sam razmisljao o tome medjutim, i ethan winner i svi ostali (scott etc) su mi rekli da diffuzor treba minimalno 2.8 i vise metara da pocne biti koristan u smislu striktno difuzije, tj. razbacivanja frekvencija da ne bude nakupina. medjutim , nuspojava, cak i na vrlo kratkim distancama, barem u presence podrucju, je da se ipak osjeca jedna zivost i presence tilt kad pjevas ili sviras u mali 734. zato je ok za booth. u svakom slucaju imam ih jos 11 komada pa cemo vidjeti ako zatreba i u reziji.

generalna logika je dakle, stavljati 734 na RFZ pozicije, u ovakvoj sobi ko mojoj nema smisla (4.7x3.36.2.55), prekratke su distance. osim odotraga, za sto vec imam plan - dat cu napravit 3 Skyline diffuzora 60x60 (12x12 kockica) od drveta. za dubinu max 25cm podrucje rada mu je 688Hz do 3kHz. sto je i najinteresantinje. za ispod toga se brinu trapovi i broadband sa FRK slojem.

drvo u pravilu i jest bolje za difuzore, kako kod skyline tako i za 734. medjutim, u vecini studija sa 734, na stropove se obicava metnuti od lakses materijala i plice (tanje). ja sam radio sa stiroporom ,ali moze i lijevani pvc, prozirna plastika itd itd..

mislim da je to prvenstveno zbog dimenzija, troska, a i sigurnosti - ako ti puni, drveni 734 difuzor padne na glavu ima da te nema.:o

svakako ostavit cu si prostora za mjenjanje i eksperimentiranje. ostat ce na stropu dovoljno mjesta za , po potrebi i tuned bass trap - centriran oko room noda za visinu, i odotraga za po duzini, i sa strane ako bude trebalo za node od sirine - u tom krajnjem slucaju isao bih tu na onaj winnerov sistem sa sper ili ivericom koja hermeticki zatvara trap. ali bi ih naravio uske sa raznim debljinama, da mi opet rade difuznije.

makar on mi je savjetovao za manje sobe (i to "manje" po amer. standardim) bolje je sve rjesavati sa broadband panelima, ako na kraju usfali visokih ond. postane premrtvo, dodati koji FRK sloj na panel ili koji difuzor tu i tamo.

ugl. radio jesam tako da je sve promjenjivo, moze se skinut, montirat ponovo, zamijeniti materijal itd.. treba se na sve naviknuti prije nego postavim konacnu varijantu, tako sam radio i kod razmjestaja studijskog namjestaja, sinteva, ergonomije i dosega ruke itd itd.. sve je to spor ali dostizan proces.

clusterchord is offline   Reply With Quote