Thread: Narodnjaci
View Single Post
Old 23-10-2006, 01:01 AM   #17
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Hm, hteo sam da izbegnem ovu temu jer znam da svojim stavovima obicno pokrenem lavinu reakcija, ali vidim da je tema i dalje aktuelna pa....
Quote:
Originally Posted by balthazaar
ajde priznavajte rumljani sta volite cuti od narodnjaka, mislim od onih starih, ajde, ajde sigurno ima neka pjesma da vas dirne ili da vas vezu neke emocije
Prvo, sam nacin na koji si pokrenuo temu deluje kao da treba da kazemo nesto cega se stidimo, a zaista ne vidim da ima razloga...
A ono sto mene licno nervira jesu shablonski odgovori tipa
Quote:
Originally Posted by zmaj
Izvorne,kompletan opus od makedonije pa navise...
ili "...najvise volim Tomu Zdravkovica, Milana Babica, Cuneta Gojkovica..." jer mi to deluje kao pranje ruku, i kao eto rekao sam, izvuk'o se i sad sam cist.
Ma nemoj!
@Zmaj
Bez ikakve lose namere, stvarno me zanima, da li iskreno kod kuce slusas bracu Teofilovic?

Ja mislim da se radi o najobicnijem kompleksu naroda sa nasih prostora, i to nije slucaj samo u muzici, ali ovde je o tome rec.
Mi imamo kompleks nize vrednosti!
I uvek je neko tamo bolji, i vecito mi pravimo muziku koje se posle kao nesto stidimo, i trazimo dlaku u jajetu, dal je sad ovo shund ili nije, pa smo izmislili i pojam turbo-folk da se lakse smejemo sami sebi, a svi smo mi shatro cool i iznad te price, a ona je svuda oko nas!
I koga to lazemo!?
Sebe.
Smeta nam "istocnjacki melos" a bili smo 500 godina pod Turcima?
Ako je Oggy u pravu, a ne sumnjam da jeste, danas bi trebalo da sviramo gusle?
I dal' bi danas bili zadovoljni kada bi nam se "servirala" Vasilija R., braca Teofilovici, 10 Bibera, 20 Aksentijevica i gusle?
Sigurno da ne.

Vreme cini svoje, razni su uticaji, razni trendovi, pa nam je i muzika takva kakva jeste.
A shunda ima koliko u "narodnoj" (vi je zovite kako hocete, zna se na koju muziku mislim) toliko i u zabavnoj, naravno, srazmerno njihovoj zastupljenosti.
Dushan je spomenuo neko ime i kawal, a nije se setio Bore Dugica npr.

Znaci potpuno se slazem da treba ocuvati kulturnu bastinu - naravno! Ali to ne znaci da treba forsirati nesto "nase" iskonsko kroz aktuelnu muziku, pogotovu kad nismo ni sigurni sta je to nase...

Stvarno mislim da smo jako iskompleksiran narod, i da je tu srz problema.
Mozda i gresim....

U svakom slucaju, ne bih voleo da ovo pokrene raspravu, jednostavno sam rekao sta mislim.
A mozda je bitno da spomenem da sam u svojoj "karijeri" najmanje imao dodirnih tacaka sa "narodnom" muzikom, te sam do svojih zakljucaka dosao prateci ljude i prilike oko sebe, a ne zbog licnog interesa.