Quote:
Originally Posted by Arthur
@Max - rece da ga na kraju exportujes sa limiterom na nuli, znaci tise nego sto si "proveravao"... zbog cega ? zbog eventualnog masteringa? Ja sam u zadnje vreme usvojio filozofiju da ne ostavljam nista masteringu (u ovome mi je umnogome pomogao daBear debatom na tu temu), jednostavno smixam sa limiterom onoliko glasno koliko ja zelim da izadje na CD-u... Ukoliko neko u masteringu ima potrebu i nacina da to dodatno pojaca bez sonicnih posledica, fine by me  ukoliko zeli da smanji, izvol'te.. ali drzim do toga da sam ja, kao mix-inzenjer,
|
Pa ..... po mom misljenju , postoje stvari koje je ( meni ) tesko uraditi u mixu , a u postu se to sve lepo slozi , a ako mi neko da snimak koji je vec na -10 RMS onda se tesko sta tu moze uraditi . Trenutno radim post nekog materijala koji je snimljen od 1960 do 1990 ( ima i radova naseg kolege slowstara ) i post je radila osoba , koja je ( prvi put sam pogodio

) radila sa waves q 10 eq ima .... iza toga nije bilo vracanja ....
Posle nekoliko desetina utrosenih sati , trazio sam originalne snimke .... kakvi takvi .... ali bar znam sa kojim alatima da im pridjem .....
I ja sam skoro " nastradao " od jednog vrlo poznatog post producenta .... i slazem se da im ne treba ostavljati rms od -16 jer onda ni oni nemaju sliku sta treba od toga da se uradi .... ali treba ostaviti 2 - 3 db prostora , da covek vidi kako treba da to izvuce a da opet nema mesta da se previse " zalece "
Ja sam zastupnik ideje da ne treba da isti covek masteruje stvar , jer kad to radi covek koji je " svez " radi na drugom monitoringu i u drugoj sobi , tu se pojave stvari koje ti nisi iz gore pomenutih razloga cuo ......
A ako smanjuje nivo ( sto se cesto desava ) to je velika steta , jer u tih par smanjenih ( a isecenih ) decibela je moglo biti dosta dinamike .... to mi je od svega najzalije ....
Predlog je da nadjete osobu koja dobro radi koja vas poznaje ( vas karakter ) i koji ce nekoliko puta i da upropasti master , ali kad se skapitrate da bude i zadnja " provera " onoga sto ste uradili ....
Da ne pominjem tipa sa Gearslutza ..... koji je kad je cuo moj predlog za takmicenje Peter Gabriela rekao :
" However, it feels like you mastered this with a software program, not traditional analog equipment. Any mastering person can tell the difference, because of the traditional attempt at just making something louder... Overall this is a killer mix ..... "
He he he .... kad bi se tako lako provaljivale ostale stvari ( tipa PC vs Mac ... ili Nuendo vs PT ) ... tako da ipak ima dosta toga i u masteringu
Nadam se da sam pomogao ....
Pozdrav