Thread: Novi SSL mixer
View Single Post
Old 10-10-2006, 02:01 PM   #37
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Novi SSL mixer

Quote:
Originally Posted by idekius
Na ovom forumu, koji se bavi muzikom i muzickom produkcijom nikada nije prosao bez komentara neki domaci pop festivalchic... Pricalo se o raznim Budvama, Zrenjaninima, Skalama, Vrnjackim Banjama, Novim Pazarima... itd...

Redovno se pise po X strana o ultra-mega-perfektnim produkcijama raznih urbo-turbo i kakvih vec sve ne albuma...

Neki ce reci -Daaaaa.... ali, produkcija i kako je to odradjeno... i na chemu je odradjeno... , a ja mislim da i kada bi izvesni nusprodukt ljudskog organizma (da se ne izrazavam) zavio u svilu (najfiniju mogucu) ipak bi ostao to sto jeste i strashno bi zaudarao...

Zato se niko nije setio da prokomentarise ovog leta jazz festival Nisvil... prvenstveno moji sugradjani... Nisam ni ja, posto me zanimalo da li ce to neko da uradi... naravno, niko se nije setio...
Mozda nije ni imalo sta da se komentarise... kakav Billy Cobam, Incognito (koji su svirali tamo)... veze ti nemaju i ko ce da gubi vreme na to... bolje je da se odusevljavamo sjajnim prostorima na vocalima nasih pop i folk "pevachica" i od srca im posvetimo 75% foruma...
Ok kapiram te ja, ali sa druge strane, ovo nije forum ljubitelja kvalitetne muzike već ljudi koji se igraju sa daw-ovima ili se pokušavaju baviti muzikom u ovoj državi (sa par izuzetaka) i onda tu dolazi surova realnost: Koliko puta su ti došli Incognito da otpevaju nešto pa da se priča koji mikrofon u tom slučaju ili kada si Billy-ju ozvučavao bubanj? Realno, većina ljudi radi pop, narodnjake i to je to, takva je situacija na terenu pa i toga ima najviše na forumu.

A iako se ideološki slažem sa Slowstar-ovim post-om, i ostalim kritikama drugih, ja recimo ne mislim da je ovo neko loše vreme za muziku globalno. Dapače mislim da je jako dobro i u startu bolje od 80-ih i 90-ih iako sam ja voleo 80-e lično. Ovo je prvi put da je moguće nezavisno raditi neku muziku koju autor misli da treba i koja ne mora imati nikakve veze sa mainstream-om i dospeti sa muzikom do slušalaca. Za razliku od ranije gde je pristup javnosti bio skučen i praktično nije bilo moguće dobiti ikakav prostor osim ako se ne radi o nekom od već definisanih prihvatljivih žanrova sada bendovi i samostalni autori izdaju nizove albuma, samostalno ih distribuiraju i rade gerilski marketing. Možda nikada neće biti na bilboard top 10 ali njihova muzika živi i dolazi do slušalaca koji su zainteresovani za to.
Ovo je loše vreme za ljude koji se bave muzikom kao ZANATOM po meni, novostečena muzička "demokratija" i pojeftinjenje "sredstava za proizvodnju" je dovelo do toga da su session muzičari, snimatelji, producenti, veliki studiji manje potrebni ali to ne znači da će nestati kao što ni bioskop nije nestao zbog video kaseta. Utisak da je kvalitet opao se stiče na osnovu gledanja mainstream top lista, ali sa druge strane ja sam u zadnjih par godina slušao albume za koje je jednostavno jasno da bend NIKADA ne bi mogao da izađe iz anonimnosti da je situacija kao 80-ih, zbog previše mešanja stilova muzike i eksperimentisanja, ili fenomenalno snimljene albume koji isto nikada ne bi mogli biti snimljeni da nije DAW-a i home recording-a jer bi bile potrebni meseci i meseci maltretiranja u studiju a sa obzirom na profil benda nikada im to diskografska kuća ne bi platila. Jednostavno sam se navikao da o novoj kvalitetnoj muzici saznajem preko specijalizovanih sajtova a ne preko magazina, TV-a, radija, bilo čega što ima veze sa prodajom i top listama, pa mi je možda i utisak drugačiji od vašeg zbog toga.

Last edited by Dushan_S; 10-10-2006 at 02:04 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote