Quote:
Originally Posted by OFF
Mislio sam pre svega na pristup zvani 'nestajanje zvucnika' -
|
To ne zavisi od toga da li je sistem 7.1, 5.1, 3.1 ili 2.1 nego od zvucnika i njegove konstrukcije.
I kod stereo slusanja, specijalnom konstrukcijom zvucnika, sobe i sredjivanjem medjusobnih uticaja... moguce je "doziveti" pojacanu iluziju prirodnosti zvukova, odnosno "nestajanja" (osecaja da zvuk dolazi iz nekih) zvucnika...
Quote:
Originally Posted by OFF
stavis slusaoca u publiku i nateras ga da 'vidi' orkestar ispred sebe.
|
Tesko... jako tesko.
Do sada najbolje uspeva da te "dovuce" na binu medju muzicare... ili "opkoli" kako kaze Moritz.
Utisak dolaska celokupne energije spreda... tu je stereo i dalje bolji... jer iluzija koju pruza vise lici na realnost. Ostali zvucnici bi trebali da odrade reverbe i utisak veceg i boljeg prostora za slusanje... na zalost to jako tesko ide, jer niko nema predstavu u kakvoj ces prostoriji da slusas svoj 5.1, a postojece refleksije se ne mogu zanemariti. Znaci dolazimo do akustike... itd... stvar se komplikuje sa stanovista obicnih konzumenata...
Quote:
Originally Posted by OFF
A neki avangardniji pristup mixu- zasto da ne. Pa kad se se setim samo kako su zvucali prvi stereo miksevi - svi levo, a vokal desno 
|
Pa tako nekako... dok se ne nauci ili ne ustanovi nacin kako se od mnostva zvucnika pravi iluzija realnosti sedenja na mestu slusaoca u koncertnoj sali... bice ovako kako navodis da je bilo na pocetku stereo miksanja...
Inace cuo sam da su sa surroundom "stigli" u istrazivanjima do 13.1 sistema... to vec zvuci kao da se neko vadi iz go..na... i gubi kompas. Cekamo strpljivo... valjda ce nesto da smisle.
Edit
---
Film, recimo, i dalje ima smisla, jer te drzi prikovanim za stolicu (DaBear-ovo opazanje)... na jednom mestu... Takodje, ljude zabavlja da im se "dogadjaju" zvukovi oko njih... i filmska industrija moze to da iskoristi... itd.
Sto se muzike tice... mislim da neko od samog pocetka mora da smisli sta zeli sa surround sistemom i da krene da radi miks za to... ali onda je to miks za surround i nema veze sa stereom... sto mora da se radi na drugi nacin ili potpuno drugi covek/studio... mislim da to komplikuje celu pricu u ovo jadno vreme za muzicku produkciju i poskupljuje je a da pri tom nema dovoljno konzumenata za to... u vreme iPod-a i slicnih spravica.
Takodje se primenjuje i mpeg (ili kakva god) kompresija na audio za surround. Poznata je prica da neki vrhunski smiksani filmovi (Fifth Element, Saving private Ryan) prakticno nikada ne napuste studio u izvornom obliku, niti ih ikako mozes cuti kako je recimo zvucao Luc Besson-u u studiju, nego samo u obliku nekog od mnostva "mp3" kompresovanih formata... jer nema jos dovoljno velikog nosaca za toliku kolicinu informacija... DVD je veliki medijum, ali ne dovoljno veliki za video (vec poprilicno kompresovan) i audio.
------------
pozdrav
bogi