Quote:
Originally Posted by Oggy
Pa ima tu meni dosta stvari koje mi nisu jasne...
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...
|
staklena vuna je kao ekoloski stetan i kancerogen materijal izbacena iz upotrebe vec 20tak god i eventualno se moze sresti u starim TA pecima i gradjevinama (potkrovlja, krovovi....). Danas se umesto nje iskljucivo koristi mineralna vuna.
Btw
ja sam svoju skromnu reziju sredio azmafonom, postavljajuci ga na drvene podkonstrukcije, a iza njega su na 5-15cm (pod uglom) drvene ploce raznih dimenzija. Na zalost nisam racunao centralne freq, nisam merio, vec sam krenuo sa idejom-uradim to sto je sigurno ok, pa cu posle dodavati po potrebi. Srecom, za sad je sve ok, ali krecem ovih dana u konstrukciju jos dva mobilna apfuzora. Uradicu konacno i neka merenja i postaviti ovde. Cela intervencija je kostala (difuzor -puno drvo, zatvaranje spoljnih vrata i prozora, prednji zid, tapaciranje vrata) nesto manje od 30000din (oko 350e) sto je duplo manje od samo jednog primeacousticovog difuzora koji je i manji od mog